Valentijnsovervaller in de cel

DADER GEBRUIKTE TRAANGAS OM UITBATERS JUWELIERSZAKEN TE BEDWELMEN

Juwelierster Annik De Mey, een van de twee slachtoffers van de overvaller, in haar zaak.
Foto Aerts Juwelierster Annik De Mey, een van de twee slachtoffers van de overvaller, in haar zaak.
Een 39-jarige Hobokenaar is gearresteerd voor twee overvallen op juwelierzaken in Hoboken en Antwerpen. Telkens gebruikte hij traangas om zijn slachtoffers te bedwelmen. Op Valentijnsdag stelde hij zich in Hoboken voor als een klant. "Dat leek hij ook. Kalm vroeg hij naar enkele gouden armbanden", zegt slachtoffer Annik De Mey.

Annik De Mey heeft een juwelierszaak op de Kioskplaats in Hoboken. Op 14 februari bood een klant zich aan. "Hij had enkele gouden armbanden in de etalage getoond", vertelt Annik. "Mijn werkneemster heeft die gehaald en op de toog gelegd. Daarna vroeg hij nog naar andere juwelen. Hij toonde die langs de buitenzijde in de etalage. Mijn werkneemster nam de gevraagde juwelen en op het moment dat ze terug aan de inkomdeur was, blokkeerde de man de inkomdeur. Van dichtbij spoot hij pepperspray in haar gezicht en hij grabbelde enkele juwelen mee."


De dader sloeg meteen op de vlucht. De andere personeelsleden probeerden de achtervolging nog in te zetten, maar de overvaller verdween uit het zicht. "We waren verrast, want hij was erg kalm en niemand vond hem ook maar een moment verdacht." De buit bedroeg zo'n 7.000 euro aan juwelen.

Camerabeelden

De werkneemster is nog altijd niet terug aan de slag. "Ik was echt kwaad. Gelukkig hadden we goede camerabeelden die de politie heeft kunnen helpen", zegt Annik.


Afgelopen vrijdag sloeg de 39-jarige overvaller een tweede keer toe. Doelwit was dit keer een juwelierszaak in de Anselmostraat.

Praatje

"De verdachte is rond 17.30 uur de zaak binnengestapt", vertelt parketwoordvoerder Ken Witpas. "Hij sloeg een praatje met de uitbater en nam dan opeens traangas, waarmee hij in het gezicht van de juwelier spoot. Van die bedwelming heeft de verdachte optimaal geprofiteerd om twee gouden kettingen mee te graaien."


Maar de juwelier liet zich niet zomaar bestelen. Hij ging in de achtervolging en kon de dertiger op de hoek van de Molenstraat met de De Moystraat tegenhouden en vasthouden tot de politie arriveerde.


De dertiger is al gekend bij de politie. De onderzoeksrechter heeft hem zaterdag ook aangehouden.


"Dat is toch een grote opluchting", reageert Annik. "Ook voor mijn werkneemster. Ze had schrik dat ze hem op straat nog tegen het lijf kon lopen."


De Valentijnsovervaller verschijnt deze week voor de raadkamer, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.