Vader vermoorde Eleanore speelt eerbetoon voor Julie Van Espen: “Ik leef elke seconde mee met haar ouders”

Wilfried De Strijcker.
Jan Aelberts Wilfried De Strijcker.
Een paar ingetogen noten op zijn doedelzak. Meer had Wilfried De Strijcker niet nodig om iedereen die afscheid kwam nemen op de wake van Julie Van Espen diep te ontroeren. “Een jaar geleden verloor ik zelf mijn dochter Eleanore”, zegt Wilfried. “Ze werd gruwelijk vermoord. De pijn die haar ouders nu voelen, ken ik zo goed.”

Meer dan duizend mensen brachten vanavond bloemen, kaarsen, foto’s en kaartjes naar de Antwerpse Vaartkaai onder de Theunisbrug. Op de plek waar de 23-jarige Julie Van Espen werd vermoord kwamen ze samen om te rouwen en hun steun te betuigen aan de familie en vrienden van de jonge vrouw. Onder hen Wilfried De Strijcker. Met een paar noten op zijn doedelzak ontroerde hij iedereen die afscheid kwam nemen.

Wilfried De Strijcker
Jan Aelberts Wilfried De Strijcker

“Vorig jaar werd mijn dochter Eleanore vermoord in Herentals”, zegt Wilfried. “Ze was amper vier jaar ouder dan Julie. Haar eigen kinderen, vandaag 5 en 7 jaar oud, vonden haar in een plas bloed. Nog elke dag doet het pijn, nog elke nacht slaap ik slecht. Het is de hel, maar ik hou me sterk voor mijn kleinkinderen. Twee, drie keer per week bezoek ik het graf van mijn dochter. Daar, alleen, kan ik wenen. Ik weet zo goed wat de ouders van Julie deze dagen doormaken. Ik leef elke seconde met hen mee. Vandaag ben ik hier om iedereen die daar nood aan heeft een beetje troost te geven.”

Naast het verdriet, op een bittere tweede plaats, de verontwaardiging. Het gevoel dat dit voorkomen kan worden overheerst bij iedereen die afscheid komt nemen. “Het is zo triestig dat dit is kunnen gebeuren”, zegt Wilfried. “Iemand die zo’n feiten pleegt mag opnieuw rondlopen. Wie dat begrijpt, mag het me uitleggen. Maar het is niet uit te leggen.”

Voorlopig niet meer met de fiets

Al om 19 uur komen de eerste mensen toe, twee uur voordat er officieel afscheid genomen wordt. Ook moeder en dochter Karin (47) en Eline (21) leggen een bloemetje bij de foto van de Julie. “We wonen nog maar net in deze buurt en zijn heel erg geschrokken”, vertelt Eline. “Het heeft me bang gemaakt. De eerste dagen rij ik niet met de fiets. Op mijn smartphone heb ik opnieuw een safety-app geïnstalleerd. Op gevaarlijke plekken hou ik de vinger klaar op de knop om een noodsignaal te geven. Dat zou niet mogen. Elke vrouw zou zich vrij moeten voelen om eender waar en eender wanneer over straat te lopen.”

Jan Aelberts
Mensen leggen massaal bloemen neer op de plek waar Julie Van Espen werd vermoord.
Jan Aelberts Mensen leggen massaal bloemen neer op de plek waar Julie Van Espen werd vermoord.
Jan Aelberts
Veel mensen zijn ontroerd door de moord op Julie Van Espen. Ze namen vandaag afscheid op een wake onder de Theunisbrug.
Jan Aelberts Veel mensen zijn ontroerd door de moord op Julie Van Espen. Ze namen vandaag afscheid op een wake onder de Theunisbrug.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried De Strijcker

  Dank aan u allen ook voor de troostwoorden aan ons gericht. Als vader van een gruwelijk vermoorde dochter (Eleanore De Strijcker 13 maart 2018 Herentals) kon ik niet anders dan daar bij zijn met alles wat in mij is....Van onzentwege ook alle sterkte en troost, kracht toegewenst aan de getroffen families en hun vele vrienden!

 • Nonna Wauters

  Heel mooi wat jij hebt gedaan, ondanks de pijn van het verlies van uw eigen kind, woorden schieten te kort dat dit nog allemaal gebeurt en geen strenge straffen meer zijn, ik ben zelf bang dat dit ooit zou gebeuren met 1van mijn 3kleine meisjes ik sta niet in voor de daden wat ik zou doen met z. on gruwelijke monsters!!!! Veel sterkte ook voor u en je kleinkinderen, sterke voor de familie en vrienden van julie ❤️❤️❤️

 • Verstappen Martine

  Ook voor jou Wilfried veel sterkte.

 • Carine Cornand

  Mooi Wilfried de strijcker, de last post verzacht Effe de pijn en doet veel nadenken

 • dirk declercq

  Mooi, zéér mooi!