Vader vermiste Nathalie Geijsbregts stapt op in stille mars: “Onze dochter verdween op weg naar school, Julie op weg naar een vriendin”

Eric Geijsbregts wil ouders van Julie hart onder de riem steken

Trouw op post tijdens de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen: Eric Geijsbregts.
PLA Trouw op post tijdens de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen: Eric Geijsbregts.
Trouw op post tijdens de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen: Eric Geijsbregts (58). Hij is de vader van Nathalie, die 28 jaar geleden spoorloos verdween. “Nathalie was, net zoals Julie, een jong, onschuldig slachtoffer.”

“Ik ben hier in de eerste plaats om de familie van Julie een hart onder de riem te steken. Zij staan er niet alleen voor. Die boodschap wil ik hen geven door hier aanwezig te zijn.”

Eric Geijsbregts uit Wuustwezel moest en zou aanwezig zijn op de indrukwekkende mars tegen seksueel geweld die zondag door Antwerpen trok. De moordzaak rond Julie Van Espen heeft hem naar eigen zeggen “heel stilletjes” gemaakt. “Mijn dochter Nathalie was, net zoals Julie, een jong, onschuldig slachtoffer. Nathalie was op weg naar school toen ze verdween, Julie op weg naar een vriendin.”

Al 28 jaar vermist

Nathalie Geijsbregts is ondertussen al 28 jaar vermist. Op 26 februari 1991 werd het toen tienjarige meisje ontvoerd toen ze aan een bushalte in Leefdaal (Bertem) stond te wachten om naar school te gaan, vermoedelijk door een vijftiger in een grijze Toyota. Haar naam dook in de daaropvolgende jaren geregeld op, vooral wanneer seriemoordenaars als Marc Dutroux of Michel Fourniret werden opgepakt. Doorheen de jaren kwamen een aantal verdachten in beeld, maar telkens liep het spoor dood. Gevonden werd Nathalie nooit.

Nathalie Geijsbregts is ondertussen al 28 jaar vermist. Op 26 februari 1991 werd het toen tienjarige meisje ontvoerd toen ze aan een bushalte in Leefdaal (Bertem) stond te wachten om naar school te gaan.
BELGA Nathalie Geijsbregts is ondertussen al 28 jaar vermist. Op 26 februari 1991 werd het toen tienjarige meisje ontvoerd toen ze aan een bushalte in Leefdaal (Bertem) stond te wachten om naar school te gaan.

“Natuurlijk roept de zaak van Julie nare herinneringen bij me op”, zegt Eric. “Om mezelf wat te beschermen, volg ik het allemaal wat vanop een afstand. Gelukkig heb ik kleinkinderen. Zij zijn jong en geven me de afleiding die ik nodig heb.”

Justitie heeft gefaald

Net als bij de meeste deelnemers aan de mars overheersen bij Eric gevoelens van boosheid, droefenis en onbegrip. Ook hij vindt dat justitie heeft gefaald. “Dat een veroordeelde misdadiger zomaar vrij kan blijven rondlopen, is totaal onaanvaardbaar”, zegt hij. “Het kan toch niet dat zedendelinquenten worden op vrije voeten zijn als ze in beroep gaan. De man die Julie heeft vermoord, was niet veroordeeld omdat hij zijn verkeersboetes niet had betaald, of omdat hij fraude had gepleegd. Nee, hij was een veroordeelde verkrachter. Die horen achter de tralies thuis.”

Ook Eric was onder de indruk van de massale opkomst - volgens de politie stapten 15.000 deelnemers mee - voor de mars. “Ik heb mensen uit alle lagen van de bevolking zien meestappen en veel warmte en verbondenheid gevoeld”, zegt hij. “Ik heb ook opvallend véél jonge vrouwen gezien. Ik ben er zeker van dat heel veel jonge meisjes zich geregeld angstig en onveilig voelen. Het is goed dat ze nu hun stem laten horen. Want oplossingen moeten niet alleen van politici komen. Héél de samenleving moet zich erachter zetten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.