UZA werkt vanaf 2019 met digitaal patiëntendossier

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen start met de ontwikkeling en installatie van een elektronisch patiëntendossier (EPD). In zo'n EPD zijn alle medische gegevens van de patiënt altijd en overal beschikbaar voor allle betrokken dokters, verplegers en de patiënt zelf. Het systeem van marktleider Cerner wordt tegen het voorjaar van 2019 ontwikkeld op maat van het UZA.

Het nieuwe EPD zal de meer dan 150 IT-toepassingen die vandaag binnen het UZA bestaan om die gegevens te verzamelen, vervangen door één centraal systeem. "Nu zit zo'n dossier van één patiënt vaak versnipperd over verschillende diensten. In het nieuwe systeem wordt het 'virtuele ziekenhuis' een realiteit. Patiënten zullen altijd en overal hun dossier kunnen raadplegen, net als hun huisarts en alle betrokken zorgverleners", klinkt het bij UZA woordvoerster Evita Bonné.


Volgens medisch directeur Guy Hans moet het systeem zorgen voor een betere opvolging van de patiënt. "De interactie tussen patiënt en arts zal heel dynamisch worden. Steeds meer aandoeningen worden chronisch van karakter. Bijvoorbeeld bij kanker- en hartpatiënten zal de opvolging thuis of op het werk alsmaar belangrijker worden. Gegevens over de toestand van de patiënt worden automatisch verzameld via telemonitoring en wearables zoals een hartslagmeter rond de pols. Wijkt er een waarde opvallend af, dan krijgt de arts onmiddellijk een melding." (DILA)