UAntwerpen schorst studentenclub faculteit Rechten: uit de hand gelopen galabal met tientallen pv’s is druppel

Beelden uit de 'aftermovie' van het galabal dat plaatsvond op vrijdag 16 november.
Facebook Beelden uit de 'aftermovie' van het galabal dat plaatsvond op vrijdag 16 november.
Na een reeks incidenten, met als triest ‘hoogtepunt’ een galabal dat eindigde met vechtpartijen en arrestaties, heeft de Universiteit Antwerpen besloten om Sofia, de erkende studentenvereniging van de Faculteit Rechten, te schorsen tot 1 september 2019. “De foute cultuur binnen de club moet doorbroken worden”, zegt rector Van Goethem.

Op vrijdag 16 november organiseerde Sofia een galabal in Zaal Horta, een balzaal nabij de Meir en de Vogeltjesmarkt in Antwerpen. Volgens de studentenvereniging zelf waren er 1.200 aanwezigen op het feest, van wie naar schatting 90 procent geen rechten studeert aan de Universiteit Antwerpen. Overmatig drankgebruik overheerste het galabal, wat tot verbale en fysieke agressie leidde. Uiteindelijk moest de lokale politie interveniëren en werd het galabal vroegtijdig beëindigd.

Brief van de burgemeester

“De politie arresteerde enkele aanwezigen en maakte tientallen processen-verbaal op”, zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen. “Het ging onder meer over slagen en verwondingen, verstoring van de openbare orde, diefstal en beschadigingen. Eén studente werd met ernstige letsels naar het ziekenhuis gebracht en er werd aanzienlijke schade toegebracht aan Zaal Horta. Onthutsende feiten. Ik besloot dadelijk om deze zaak op te nemen. De burgemeester en de onderwijsschepen schreven me nadien ook een brief waarin ze uiting gaven aan hun – terechte – verontwaardiging.”

Het gaat bovendien niet om een eenmalig incident: de decaan van de Faculteit Rechten wees de voorbije jaren studentenvereniging Sofia herhaaldelijk terecht, na incidenten die, net als nu, wijzen op een aanhoudend gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Ook bleken presidiumleden soms geen studenten van de Universiteit Antwerpen te zijn, terwijl de vereniging wel de officiële faculteitsclub is. Sofia werd gevraagd een verbeterplan op te stellen en de georganiseerde activiteiten te diversifiëren, maar de waarschuwing had geen effect.

Rector Herman Van Goethem.
De Scheirder Rector Herman Van Goethem.

Geen financiering meer

“Natuurlijk is het huidige presidium niet verantwoordelijk voor wat er de voorbije jaren gebeurde, maar de reeks incidenten toont aan dat er binnen Sofia een foute cultuur heerst, en die moet doorbroken worden”, aldus Van Goethem. “We zaten samen met het presidium, met de studentenbemiddelaar en met afgevaardigden van de Stad Antwerpen. Na afloop van die zitting besliste ik de erkenning van Sofia vzw als studentenvereniging van UAntwerpen volledig te schorsen tot 1 september 2019.”

Die schorsing betekent onder meer dat Sofia in deze periode geen financiering zal krijgen van de universiteit, dat de club geen universiteitslokalen mag gebruiken en dat er geen studentikoze activiteiten meer mogen worden georganiseerd. Van Goethem: “Na 1 september zal Sofia onder voorwaarden opnieuw als erkende studentenvereniging kunnen fungeren.”

“Politie deed dit zonder ons medeweten”

Drie dagen na het galabal  verscheen op de facebookpagina van Sofia Antwerp een boodschap waarin het presidium van de rechtsfaculteitclub terugkwam op de feestavond. Door verschillende ‘incidenten’ in de volgelopen zaal werden verschillende feestvierders door de security via de trap naar buiten geleid en vervolgens de zaal uitgezet. Het leidde tot nachtelijk kabaal op de openbare weg, waardoor de politie tussenbeide kwam. 


Het presidium van Sofia benadrukt dat op politiebevel de muziek moest worden stilgelegd. “De politie heeft dit gedaan zonder ons medeweten of instemming en dit was dus volledig hun keuze”, luidt het. De nog 300 aanwezigen moesten daardoor de balzaal snel verlaten, wat tot grote chaos leidde aan de vestiaire op het gelijkvloers. 

Chaos aan vestiaire

De vier ingehuurde vestiairemedewerkers konden die toeloop niet aan. Enkele wachtenden - wellicht met een slok op - baanden zich een weg door de rij aanschuivende feestgangers en probeerden zelf een jas, al dan niet de hunne, te pakken te krijgen. In de dagen na 16 november regende het dan ook boodschappen van feestvierders die jassen en andere kledingsstukken zijn kwijtgespeeld. “Wij proberen alle verloren voorwerpen terug te vinden en bij de rechtmatige eigenaar te krijgen”, luidt het nog. “Helaas zijn er enkelen die dit niet begrijpen en het voor iedereen moeten verpesten”, besluit de club.

Het galabal van Sofia is al decennia een van de  grootste galabals in Antwerpen en is geregeld op voorhand al geheel uitverkocht. Tot eerdere locaties behoren de Hilton en de Waagnatie, plekken waar beduidend meer volk binnen kan dan in Horta. Ondanks die grotere locaties leidde het lang  aanschuiven voor bonnetjes, drank en vestiaire ook toen geregeld tot ergernis.

Facebook Sofia Antwerp

De ‘aftermovie’ van het galabal
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.