Tweede Antwerpse filmfestival “zo goed als zeker nep”

Een screenshot van de website van het nieuwe Antwerpse filmfestival
- Een screenshot van de website van het nieuwe Antwerpse filmfestival
Vorige maand kondigden Ben Geysen en Bart Vandesompele aan dat ze voor het eerst in 30 jaar opnieuw een filmfestival in Antwerpen willen organiseren: het International Filmfestival Antwerp (Iffa). Nu duikt er plots een tweede festival op de website Filmfreeway.com op: Antwerp International Film Festival Belgium (AIFFB). Maar het heeft er alle schijn van dat het nep is en bedoeld om geld af te troggelen van filmmakers. 

Antwerp International Film Festival Belgium (AIFFB) wordt op de website van Filmfreeway.com aangekondigd als een nieuw filmfestival in Antwerpen. Filmfreeway is de belangrijkste site voor filmmakers die hun werk willen inschrijven voor festivals. Het festival zou doorgaan van 3 tot 10 oktober 2020 in Antwerpen. Opmerkelijk want een maand geleden kondigden Ben Geysen en Bart Vandesompele aan voor het eerst in dertig jaar opnieuw een filmfestival in Antwerpen te organiseren. Het International Filmfestival Antwerp (Iffa). Heeft Antwerpen nu plots twee filmfestivals in één jaar? 

Fake

Die kans is klein want het heeft er alle schijn van dat Antwerp International Film Festival Belgium (AIFFB) zo nep is als de baard van Sinterklaas. Ook Ben Geysen, organisator van het echte filmfestival, kent de organisatie niet. “We kennen het festival niet en we hebben er helemaal niets mee te maken. Het heeft er alle schijn van dat dit gewoon nep is”, vertelt hij. “Ik heb even rondvraag gedaan en blijkbaar is dat een gangbaar fenomeen. Men probeert onder het mom van een filmfestival filmmakers te overtuigen inschrijvingsgeld te betalen.” 

Dat het een gangbaar fenomeen is, toont ook de website showmeshorts.co.nz. Zij publiceerden een heel artikel hoe je valse filmfestivals kan onderscheiden van echte. Zo wijst de website op een naam die verdacht veel lijkt op die van een echt festival. Tussen ‘International Filmfestival Antwerp’ en ‘Antwerp International Film Festival Belgium’ zijn er verschillen maar de link is snel gelegd. Ook een erg oppervlakkige website zou een belletje moeten doen rinkelen. Behalve een korte uitleg over het festival vind je verder niets van informatie over de organisatie, sponsors, ticketprijzen of andere praktische zaken.

Quality Hotel

Een locatie vinden we wel. Maar wanneer we het nummer bellen dat op de website staat, komen we terecht bij de manager van het Quality Hotel in de Molenbergstraat in Antwerpen. Ook daar vallen ze uit de lucht wanneer we hen vragen naar het filmfestival. “Wij weten van niks. En als ik niets weet over een filmfestival in mijn hotel, dan denk ik dat er ook geen filmfestival komt”, vertelt de manager. Hoe de nummer van het hotel op de website van het ‘filmfestival’ komt? “Toeval zeker?”

Maar voor de duidelijkheid: het International Filmfestival Antwerp (Iffa) van Ben Geysen en Bart Vandesompele is wel echt. “Wij zitten op schema. Binnenkort geven we een update. Dat er nu plots een vals festival opduikt, hoeft geen probleem te zijn voor ons. 

Ben Geysen en Bart Vandesompele organiseren het echte festival International Filmfestival Antwerp (Iffa)
David Acke Ben Geysen en Bart Vandesompele organiseren het echte festival International Filmfestival Antwerp (Iffa)Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.