Twee Antwerpse woonblokken met 440 appartementen zonder elektriciteit en water nadat stroomcabine ontploft

Bewoners worden met bussen naar een dienstencentrum gebracht.
De Roeck Bewoners worden met bussen naar een dienstencentrum gebracht.
Twee woonblokken  aan de Turnhoutsebaan in Deurne zitten sinds 18 uur zonder elektriciteit. Per blok zijn er 220 appartementen. De bewoners die willen krijgen opvang in een dienstencentrum maar dan moeten zij eerst met de trap naar beneden komen. De woonblokken zijn achttien verdiepingen hoog.

De oorzaak van de massale elektriciteitspanne ligt bij de hoogspanningscabine in de kelder van één van de twee blokken. Een medebeheerder: “Rond 18 uur hing er plots veel rook rond de cabine. Dan volgden verschillende knallen en het volgende moment viel overal de stroom uit. De cabine voorziet de twee blokken van elektriciteit.”

Bewoner Marc Van Hees zat in zijn appartement op de zesde verdieping televisie te kijken. “Ineens was alles weg, geen beeld, geen klank, geen verlichting,... Op de gang brandde de noodverlichting. Ik had de rolluiken naar het terras op een kier gelaten.  Zo kon ik er nog net onderdoor kruipen, want ook die rolluiken zijn elektrisch bediend. Vanop mijn terras zag ik dan de eerste brandweerwagens aankomen.”

De hulpdiensten rolden het medisch interventieplan uit. Bewoners die liever niet in hun appartement blijven, worden overgebracht naar een dienstencentrum. De brandweer en het Rode Kruis helpt bewoners die moeilijk te been zijn, naar beneden. 

De blijvers moeten het vermoedelijk de hele nacht en ochtend zonder elektriciteit of warm water stellen. Elektriciteitsmaatschappij Fluxys bekijkt hoe de panne het snelst kan verholpen worden.

Sommige bewoners zoeken ook al naar alternatief vervoer. Hun auto staat in de ondergrondse parking. Ook die elektrische poorten blijven potdicht. 

“18 verdiepingen met de trap” 

Bewoonster Kelsy Van Velthoven verkoos toch te blijven. “Ik ben naar beneden gekomen toen het brandalarm afging. Dan heeft wel wat geduurd, want ik woon op de hoogste verdieping. Met de trap achttien verdiepingen naar beneden is geen makkie.  Ik ga ‘seffens’ toch terug naar boven. Mijn kat en mijn hamster zitten nog binnen. Die wil ik liever niet de hele nacht alleen laten. Met een dik deken zal ik de nacht wel doorkomen. Woensdagmorgen moet ik om 4.15 uur opstaan om in Zoersel te gaan werken.”

Kelsy Van Velthoven moest achttien verdiepingen naar beneden, met de trap.
Patrick Lefelon Kelsy Van Velthoven moest achttien verdiepingen naar beneden, met de trap.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wannes Van De Velde

    Een noodgroep Renaat.Kwam tot vorig jaar in zulke gebouwen als deze op de Turnhoutsebaan over het rivierenhof.Er staan in gebouwen noodgroepen, op diesel wel te verstaan.Deze gebruikt men enkel voor de gemeenschappelijke de delen,zoals ,noodverlichting,lift ,cv en water.

  • Renaat Moerman

    In deze tijden waar alles elektrisch is zou een thuisbatterij voor lift (op verminderde snelheid), poorten en deuren toch op zijn plaats zijn in dergelijk gebouw. Aan de ontwerpers om hiermee creatief aan de slag te gaan.