Turkse Nederlanders komen massaal stemmen in 't Stad

ONDERNEMER SPEELT TAXI MET 'STEMBUSJE' NA VREES VOOR RELLEN IN DEN HAAG

Deze Nederlandse Turken kwamen gisteren met het stembusje naar Antwerpen.
Klaas De Scheirder Deze Nederlandse Turken kwamen gisteren met het stembusje naar Antwerpen.
In Nederland kunnen de Nederlandse Turken pas vanaf vandaag stemmen voor het referendum over een grondwetswijziging in Turkije. Ondernemer Mustafa Karashin reed echter al 18 keer met een busje vol Nederlandse Turken naar Antwerpen om zijn landgenoten de kans te geven vroeger te stemmen.

Busje komt zo, althans dat van Mustafa Karashin. De Dordtse ondernemer reed al 18 keer op en af van de theehuizen in Dordrecht naar het stemlokaal in Berchem om zijn Nederlands-Turkse landgenoten de kans te geven om hun stem uit te kunnen brengen voor het Turkse referendum. In België kon al gestemd worden voor of tegen de Turkse grondswetwijziging vanaf 27 maart, in Nederland kan het pas vanaf vandaag 5 april. De instanties staan alvast op scherp, nadat de spanningen met de Turken hoog opliepen na de diplomatieke rel van half maart in Rotterdam en recente vechtpartijen aan een stemlokaal in Brussel.

Mustafa reed al 18 keer van Dordrecht naar Antwerpen.
Klaas De Scheirder Mustafa reed al 18 keer van Dordrecht naar Antwerpen.

Tegenbetogers

Mustafa is duidelijk pro Erdogan getuige de 'evet' (ja)-bordjes die hij tegen zijn ramen ophangt, maar ook hayir (neen)-stemmers zijn welkom op zijn gratis busreisjes. "Ik woon zelf al 47 jaar in Nederland, maar de band met mijn thuisland en zijn tachtig miljoen inwoners, blijft erg belangrijk. Als zij honger hebben, lijd ik ook. Daarom vind ik het erg belangrijk dat mensen die willen gaan stemmen, daar ook de kans toe krijgen. Ik ben ook niet de enige, ik ken nog zeker zes andere busjes die geregeld naar Antwerpen reden."


Maar stemmen kan vanaf 5 april toch ook in Nederland? "Klopt, maar in België kunnen we al vroeger stemmen, bovendien hebben veel mensen schrik om in Den Haag aan het stemlokaal ruzie te krijgen met tegenbetogers. Ik rij vanaf morgen (vandaag, red.) ook mensen die minder mobiel zijn naar Den Haag om daar te stemmen."


Naar eigen zeggen staat Mustafa ook niet op de loonlijst van Erdogan. "Deze verkiezing draait om meer dan enkel om Erdogan, maar daar wordt hier wel eens aan voorbijgegaan. In totaal omvat de grondswetwijziging die nu ter referendum voorligt 18 punten. Zo komen er 50 extra parlementsleden bij en wordt de minimumleeftijd voor kandidaat-parlementsleden verlaagd van 25 naar 18 jaar."

Bezwarentijger

Dat president Erdogan voortaan ook regeringsleider wil worden, zelf ministers wil kiezen en de macht van het parlement om de uitvoerende macht te controleren zelfs wil afschaffen, stoort Mustafa alvast niet. "Het is gewoon een ander systeem. Erdogan wil economische veranderingen doorvoeren die nu door de oppositie constant geblokkeerd worden." En wat dan met de uitspraken als zou Nederland 'racistisch' en 'fascistisch' zijn, wat doet dat met een halve Nederlander? "Ja, ik vond die uitspraken niet slim. Als je het niet eens bent met iemand, hoef je hem nog niet uit te gaan maken of het Nederlandse collaboratieverleden terug boven te spitten. Dat is zout op de wonde strooien en dat moet hij niet doen."


Mustafa geniet trouwens wel nationale bekendheid in Nederland als de 'bezwarentijger'. Na aantijgingen van huisjesmelkerij bestookte hij de gemeente Dordrecht jarenlang met bezwaarschriften. Uiteindelijk trok de gemeente haar rechtszaak tegen de man in. Hij zetelde zelf ook 4 jaar voor D66 in de gemeenteraad maar nu wil hij niet langer op een lijst gaan staan. "Ik vind politiek een vies spelletje waar vaak vriendjespolitiek mee gemoeid is, maar je hebt politiek wel nodig om een land te kunnen besturen. Daarom vind ik deze stemming ook zo belangrijk".