Trillende dansvloer, aparte aroma-dj en véél ambiance

CARGO CLUB ORGANISEERT FEESTJE OP MAAT VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

Met de trillende dansvloer voel je de beats echt letterlijk in je hele lijf.
RV Met de trillende dansvloer voel je de beats echt letterlijk in je hele lijf.
De Antwerpse Cargo Club, de vroegere Red & Blue, verwelkomt vandaag doven en slechthorenden. Organisator Alexander Decrans (30), die zelf doof werd geboren, laat voor het event 'Senses' een trillende discodansvloer aanrukken én boekte een aroma-dj en gebarendansers.

Nourdin en zijn partner Alexander Decrans namen vorig jaar de bekende Antwerpse homoclub Red & Blue in de Lange Schipperskapelstraat over. Om een breder publiek aan te trekken doopten ze de discotheek om tot Cargo Club. Helemaal verdwenen is Red & Blue evenwel niet: voor de holebi-feestavonden wordt de naam nog wel gebruikt. Alexander draait volop mee in de zaak. Dat hij doof werd geboren, deert hem allerminst. "Er zijn voordelen", zegt Alexander. "Zo zijn mijn andere zintuigen heel goed ontwikkeld. Ik ben bijvoorbeeld visueel erg sterk. De communicatie met de klanten in de Cargo Club verloopt prima: ik kan heel goed liplezen en van luide muziek heb ik natuurlijk geen last."


Kan Alexander überhaupt van muziek genieten? "Jazeker", antwoordt hij vastberaden. "Maar wel op een heel andere manier. Doven en slechthorenden gebruiken hun andere zintuigen. Ik voel de muziek met heel mijn lichaam." Alexander duikt al twaalf jaar het nachtleven in. Lang genoeg om eens iets anders te proberen, moet hij gedacht hebben. Daarom organiseert hij zaterdag in de Cargo Club, samen met Nourdin, 'Senses', een feest dat maximaal rekening houdt met doven en slechthorenden.

Een aroma-dj hertaalt de muziek in geuren.
RV Een aroma-dj hertaalt de muziek in geuren.

Iedereen welkom

"Wanneer ik met mijn dove of slechthorende vrienden uitga, zie ik de vraagtekens in de ogen van andere bezoekers. Hoe kunnen jullie nu genieten van het nachtleven, vragen ze me dan. Wel, met 'Senses' wil ik een brug bouwen tussen horenden en doven. In de hoop dat ze met elkaar ervaringen uitwisselen. Voor alle duidelijk: doof of niet, iedereen is zaterdag welkom."


Wat staat er vandaag in Cargo Club dan te gebeuren? "Wel, we gaan sterk inzetten op alle andere zintuigen, die bij slechthorenden dus zeer goed ontwikkeld zijn", vertelt Alexander. "Vanuit Nederland laten we een trillende dansvloer met verlichting aanrukken, zodat onze bezoekers de muziek letterlijk in hun lichaam voelen. Verder zijn er de gebarendansers. Zij trachten de muziek uit te beelden. Verwacht een mix van gebaar en dans. En tot slot is er de aroma-dj: dat is een dame die de sfeer van de muziek vertaalt in geuren. Dat wordt ongetwijfeld een unieke ervaring. De muziek wordt trouwens verzorgd door drie talentvolle jonge dj's."


Voor een toemaatje belooft Alexander vandaag zélf te zorgen. "Drag queen Lola McQueen, mijn alter ego, gaat een optreden geven", zegt hij. "Ongetwijfeld de moeite: ik kreeg vorig jaar niet voor niets de titel van de mooiste dove drag queen ter wereld."