Transgender (17) gaat voor het eerst uit als meisje en wordt meteen meegelokt en verkracht: trio krijgt 5 jaar cel

Het slachtoffer leerde de drie mannen kennen in de Red & Blue in Antwerpen.
RV Het slachtoffer leerde de drie mannen kennen in de Red & Blue in Antwerpen.
De Antwerpse strafrechter heeft drie mannen van 24, 25 en 34 jaar veroordeeld tot 5 jaar cel voor de verkrachting van een 17-jarige, die voor de eerste keer als meisje uitging. Het transgender slachtoffer was meegelokt vanuit discotheek Red & Blue in Antwerpen. Op het appartement kon zij ontsnappen door een van de verkrachters in zijn penis te bijten. 

Het slachtoffer was op 22 juni 2018 met twee vrienden naar discotheek Red & Blue in Antwerpen gegaan. Ze zou daar door de 34-jarige beklaagde zijn lastiggevallen. Toen ze naar buiten ging omdat ze zich niet lekker voelde, waren de beklaagden haar gevolgd. Voor ze het goed en wel besefte, werd ze door het trio in een taxi gezet. Tijdens de rit zou de 24-jarige handtastelijk zijn geworden. Ze probeerde hem van zich af te duwen, maar voelde zich te zwak.

De mannen namen het meisje mee naar een appartement in de De Gryspeerstraat in Deurne, waar de 24-jarige woonde. Daar werd ze om beurten verkracht. Het slachtoffer kon ontsnappen, nadat ze een van de daders in het geslachtsdeel had gebeten.

Het meisje diende klacht in. “Mijn cliënte is transgender. Ze ging die avond voor het eerst als meisje uit, wat de feiten natuurlijk nog erger maakt”, pleitte haar advocaat Kristof Lauwens bij de behandeling van de zaak.

DNA

De beklaagden, die via telefonie-onderzoek geïdentificeerd werden, ontkenden iedere betrokkenheid. Aanvankelijk beweerden ze elkaar zelfs niet te kennen en ontkenden ze in de Red & Blue geweest te zijn. Ze betwistten ook dat er seksuele contacten waren geweest, ook al stemden de aangetroffen DNA-sporen bij het slachtoffer overeen met hun DNA-stalen.

De mannen gaven uiteindelijk toch toe dat er seksueel contact was geweest. “Maar dat gebeurde niet tegen de zin van het slachtoffer”, pleitte de advocaat van de 34-jarige. “Volgens de securitymensen waren het slachtoffer en hij de hele avond aan het kussen. Op de camerabeelden is ook niet te zien dat ze in de taxi werd gedwongen. En zou de chauffeur niet hebben ingegrepen als dat zo was?” Ook de andere beklaagden ontkenden dat ze het meisje verkracht hadden. Ze benadrukten voorts dat ze niet wisten dat ze minderjarig was.

“Streng signaal”

De Antwerpse rechter achtte de verkrachting vanmorgen wél bewezen. De drie mannen krijgen telkens 5 jaar effectieve celstraf en voor de twee oudsten werd de onmiddellijke aanhouding bevolen. “De feiten zijn ernstig”, sprak de rechter. “De beklaagden gingen totaal voorbij aan de ontwikkeling en de integriteit van het minderjarige slachtoffer. Ze moeten een streng signaal krijgen dat hun handelingen niet getolereerd worden.”

De rechtbank kent het slachtoffer een schadevergoeding van 5.500 euro toe. Advocaat Kristof Lauwens reageert tevreden op het vonnis. “Het belangrijkste is dat de feiten bewezen zijn verklaard en dat mijn cliënte officieel als slachtoffer werd erkend. Ze kan nu eindelijk een hoofdstuk afsluiten.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Verbeek

  Binnen 3 weken naar huis met enkelband, thuis voor de buis met een biertje. Gegarandeerd. En er zijn er naar 2 aangehouden zelfs, de derde mag wanneer het hem past zich aanbieden voor zijn 3 weken gevangenis.

 • Carl Parker

  Tim Claes: inderdaad, er is overbevolking dus geen plaats meer voor zware criminelen en ook niet voor recidivisten.

 • Sonia Van Strijdonck

  Ik ben slachtoffer van seksueel misbruik en heb levenslang!!!

 • Christina van thielen

  Die gaan toch in beroep

 • Jonny Van den Bruel

  Dat meisje zit levenslang met een trauma en als transvrouw is het nog veel ingrijpender, denk ik. Seksueel misbruik mag altijd heel streng gestraft worden zonder zelfs maar een dag strafvermindering. Net zoals bij pedofilie gaat het om een machtssituatie.