Total pronkt met miljardeninvestering

De plechtige inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van politici Geert Bourgeois, Bart De Wever, Kris Peeters en Marc Van Peel.
BELGA De plechtige inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van politici Geert Bourgeois, Bart De Wever, Kris Peeters en Marc Van Peel.
De Franse oliegigant Total heeft haar investering van ruim 1 miljard euro in haar Antwerpse raffinaderij en petrochemiefabriek voltooid. Het is de grootste investering in decennia in de voormalige Petrofina-site.

Total zette in 2013 het licht op groen voor een investering van ruim 1 miljard euro in Antwerpen. De Antwerpse haven is de thuisbasis van Totals grootste geïntegreerde raffinage- en petrochemische productieplatform in Europa. Met de monsterinvestering wilde Total haar Europese vlaggenschip moderniseren en de competitiviteit verbeteren.


De investeringen waren onder meer een reactie op strengere milieunormen. De laagwaardige zware zwavelhoudende fracties van olie worden traditioneel gebruikt als scheepsbrandstof (bunkerolie). Maar de normen voor zowel bunkerolie als huisbrandolie (mazout) zijn strikter geworden en moeten minder zwavel bevatten.

Marc Van Peel, CEO van Total Patrick Pouyane en Kris Peeters, met achter hen de vernieuwde raffinaderij.
BELGA Marc Van Peel, CEO van Total Patrick Pouyane en Kris Peeters, met achter hen de vernieuwde raffinaderij.

Geen nieuwe jobs

Na vier jaar is de transformatie van het Total-complex voltooid. Het bestaat uit een raffinaderij die 338.000 vaten ruwe olie per dag verwerkt, een petrochemische fabriek die basischemicaliën produceert én een faciliteit die polymeren produceert. Minister van Economie Kris Peeters zwaaide de loftrompet tijdens de inhuldiging. "Dit is een van de meest indrukwekkende en grote particuliere investeringsprojecten die we ooit in Antwerpen hebben gezien", aldus Peeters. "Wat deze investering betekent? Baanbrekende technologie, werkelijk grandioze infrastructuur én de belofte van een mooie toekomst voor dit bedrijf, deze industrie en deze stad." Ondanks het hoge investeringsbedrag kwamen er netto geen nieuwe jobs bij Total in Antwerpen. Er werken momenteel 1.800 werknemers. Bij de toeleveranciers werden zo'n 3.000 banen gecreëerd. (BJS)