Tot vijf jaar cel voor diefstal van 75.200 euro aan juwelen

Het justitiepaleis van Antwerpen.
belga Het justitiepaleis van Antwerpen.
Vier leden van een Zuid-Amerikaanse bende hebben celstraffen tot vijf jaar gekregen, omdat ze een vertegenwoordiger in het Antwerpse diamantkwartier beroofd hadden van zijn tas met daarin voor 75.200 euro aan geld en juwelen. Ze lieten alle vier verstek gaan op hun proces.

De vertegenwoordiger was op 12 juni 2014 net in zijn wagen gestapt, toen iemand hem erop attent maakte dat hij enkele biljetten van 10 euro had laten gevallen. Terwijl hij weer uitstapte, stal een kompaan de tas van de passagierszetel. De twee dieven renden meteen naar een klaarstaande wagen. De vertegenwoordiger probeerde hen nog tegen te houden, maar moest wegspringen voor de aanstormende auto.

Achtervolgd

Hij vertelde de politie dat hij al heel de week het gevoel had dat hij werd gevolgd. De politie voerde een zendmastonderzoek uit en vond zo verschillende gsm-nummers die gecapteerd werden door een zendmast aan zijn woning en een zendmast op de plaats van de feiten. De nummers konden aan een Zuid-Amerikaanse bende gelinkt worden die in heel Europa actief was.

Miguel R.S., zijn echtgenote Yesica D.O. en hun Belgische gids Katuku T. waren betrokken bij de feiten. Ze hadden ook verschillende voorverkenningen gemaakt, waaraan ook Marta M.M. had deelgenomen.

‘Uitstapjes’

Katuku T. erkende dat hij met de anderen ‘uitstapjes’ had gemaakt, maar wist niet dat het om voorverkenningen ging. Hij ontkende zijn betrokkenheid bij de diefstal. Miguel R.S. en Yesica D.O. werden op 13 november 2017 opgepakt in Parijs, waar ze een slachtoffer beroofd hadden van zijn Rolex-horloge. Miguel R.S. bekende de diefstal in Antwerpen, zijn echtgenote betwistte de feiten.

Het stel kon ook nog gelinkt worden aan de diefstal van 100.000 euro aan juwelen van een vertegenwoordiger in Firenze. Ze pleegden die feiten met de auto die Katuku T. voor hen geregeld had na de diefstal in Antwerpen. Marta M.M. kon nooit worden aangetroffen.

De rechtbank vond hun schuld bewezen. Miguel R.S. werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Katuku T. en Yesica D.O. kregen veertig maanden cel. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van het trio en verklaarde voor ieder een illegaal vermogensvoordeel van 75.200 euro verbeurd. Marta M.M. kreeg dertig maanden cel.