Topwerk Titiaan prijkt voortaan in Rubenshuis

V.l.n.r.: Minister Ben Weyts, burgemeester Bart De Wever, cultuurschepen Caroline Bastiaens en directeur van het Rubenshuis Ben Van Beneden bij de nieuwe aanwinst.
Laenen V.l.n.r.: Minister Ben Weyts, burgemeester Bart De Wever, cultuurschepen Caroline Bastiaens en directeur van het Rubenshuis Ben Van Beneden bij de nieuwe aanwinst.
Het lijkt wel een traditie te worden in het Rubenshuis: om de zoveel maanden uitpakken met een nieuw topkunstwerk. Na de 'Verborgen Van Dyck' en David Bowies Tintoretto, was het gisteren de beurt aan 'Portret van een dame en haar dochter' van de Venetiaanse schilder Titiaan, een werk dat geschat wordt tussen de 7,4 miljoen en de 12 miljoen euro.

Los van het financiële luik heeft het schilderij uit 1550 ook een verrassende anekdote te vertellen. Over de identiteit van de jonge moeder en haar dochtertje op het schilderij is niet veel bekend. Maar er wordt gespeculeerd dat het wel eens om Titiaan zijn maîtresse en hun buitenechtelijke dochter zou kunnen gaan. Een pikant verhaal, dat Titiaans oudste zoon Pomponio maar moeilijk kon aanvaarden. Daarom liet hij het kort na zijn vaders dood overschilderen tot een voorstelling van Tobias en de engel.

Omdat het om de maîtresse van Titiaan zou gaan, liet diens oudste zoon het schilderij kort na zijn dood omvormen tot 'Tobias en de engel', door de vrouw twee vleugels te geven.
D Acke Omdat het om de maîtresse van Titiaan zou gaan, liet diens oudste zoon het schilderij kort na zijn dood omvormen tot 'Tobias en de engel', door de vrouw twee vleugels te geven.

Rusland, Parijs, Londen

Het doek, het huis en de hele inboedel werd verkocht aan een Venetiaanse familie. Zij hielden het schilderij met het verborgen verhaal 250 jaar in hun bezit. Na omzwervingen via Rusland en Parijs kwam het in Londen terecht. In 1948 ontdekten onderzoekers bij een röntgenscan dat het schilderij niet was wat men 400 jaar lang dacht. Het duurde vanaf dan 20 jaar om het werk te restaureren in zijn oorspronkelijke staat. Vanaf vandaag is het 'Portret van dame en haar dochter' te bewonderen in het Rubenshuis. (ADA)