Toppleiter slaat aanval speurders af

'BANANENBENDE' STAAT TERECHT VOOR INVOER 3,4 TON COCAÏNE

Raadsman Tim Smet vorig jaar tijdens een Antwerpse assisenzaak.
Foto Belga Raadsman Tim Smet vorig jaar tijdens een Antwerpse assisenzaak.
De aanval van de speurders op strafpleiter Tim Smet is een slag in het water geworden. Zij verdachten hem van een informatielek naar de 'Bananenbende'. De raadkamer stelt advocaat Smet nu buiten vervolging. "Het gevoel leeft dat meester Smet werd aangepakt omdat hij het de speurders al enkele keren heel lastig heeft gemaakt", zegt zijn advocaat, Luc Delbrouck.

Begin dit jaar belandden de broers Karim en Nabil A. in de cel op verdenking van een grootschalige invoer van cocaïne. Speurders hebben bovendien de weken nadien een tiental kompanen opgepakt. Eén van hen koos advocaat Tim Smet als raadsman.


Begin april viel de onderzoeksrechter van het dossier 'Bananenbende' binnen in het kantoor van Tim Smet. Er volgde een huiszoeking. Tim Smet en een Nederlandse collega zijn ondervraagd en speurders hebben hun telefoons enkele dagen afgeluisterd. De onderzoeksrechter verdacht de advocaten ervan informatie uit het dossier gelekt te hebben aan de opdrachtgevers van de broers A. Hij stelde hen in verdenking voor 'lidmaatschap van een criminele organisatie.'


Zestien verdachten, onder wie ook de twee advocaten, moesten gisteren voor de raadkamer verschijnen. Het parket vond dat meester Smet en zijn Nederlandse confrater niets ten laste kon worden gelegd. Daarom sprak de raadkamer de buitenvervolgingstelling van de twee advocaten uit.

"Nergens voor nodig"

Advocaat Luc Delbrouck, die Tim Smet verdedigde: "Die onderzoeksrechter staat ver van de realiteit. Hij begrijpt niet hoe advocaten met potentiële klanten in de gevangenis omgaan. Dit was een absurde aanval op meester Smet die nergens voor nodig was. Ook die telefoontap bij Tim Smet is een verregaande, uitzonderlijke maatregel waartegen ik scherp heb geprotesteerd. Het is nu allemaal achter de rug. Meester Tim Smet hoeft door zijn buitenvervolgingstelling ook geen tuchtsanctie te vrezen."

46 man vrijgesproken

Tim Smet is één van de toppleiters in drugzaken aan de Antwerpse balie. Hij kreeg een 46-koppige drugbende vrijgesproken na gesjoemel met telefoontaps. Dat veroorzaakte ophef tot bij minister van Justitie Geens. In een ander dossier zijn drie onderzoeksrechters zelf veroordeeld na geknoei met de toelating voor telefoontap. Ook het moordonderzoek in snackbar Rapido tegen een cliënt van Smet dreigt met een sisser af te lopen. Al deze dossiers zijn in handen van de federale gerechtelijke politie Antwerpen. Dezelfde dienst die ook de Bananenbende heeft aangepakt.

Rotte bananen

De raadkamer besliste gisteren wel om veertien leden van de 'Bananenbende', zoals de broers A., door te verwijzen naar de strafrechter. Zij zouden maar liefst 3,4 ton cocaïne in containers met bananen uit Colombia hebben ingevoerd. Op de kade in Antwerpen zijn de drugs eruit gehaald en zijn de containers terug dichtgemaakt.


Toen de bananen weken later in de containers begonnen te rotten en te stinken, kwam de smokkel aan het licht.