Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.
Photo News Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.
De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen uit Antwerpen beter begeleiden naar werk, zodat ze bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij de werken aan de Oosterweelverbinding. “Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen.”

In Antwerpen leven 57.000 mensen tot 60 jaar in een gezin waar niemand werkt. In een interview met het weekblad Knack zei schepen Tom Meeuws dat die werklozen in samenwerking met de stad op maat moeten worden begeleid naar werk. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 voegde hij daar woensdagochtend het concrete voorbeeld van de Oosterweelwerken aan toe. Daarvoor zijn 2.100 bouwvakkers nodig. “We gaan die toch niet alleen uit het buitenland halen? Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen”, aldus Meeuws.

Meeuws benadrukt dat er een groot verschil is met de plannen voor de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, die momenteel op tafel liggen bij de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld. “Ik gruw daarvan”, klinkt het fors. “Dat is een totalitaire maatregel uit het Sovjet-Unie-tijdperk.”

Geen verplichting

In zijn voorstel is geen sprake van een verplichting, maar wordt er een contract afgesloten en is er sprake van wederkerigheid met een deftig sociaal statuut. “Het heeft geen enkele zin om mensen naar werk te stampen”, zegt Meeuws. “Maar je kan wel een contract afsluiten. Er zit een wederkerigheidsprincipe in zowel onze sociale zekerheid, als in de bijstand. Laat ons dat systeem verder uitwerken en laat ons inzetten op de vele werkkansen die er zijn, via maatwerkbedrijven en het systeem van wijkwerken.”

“We zijn momenteel volop bezig om, samen met Lantis (de bouwheer van Oosterweel, red.), Talentenwerf en de stad Antwerpen, een goed zicht te krijgen op de opportuniteiten die Oosterweel biedt op het gebied van werkgelegenheid”, reageert Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB, dat werkzoekenden in Vlaanderen naar een job begeleidt. “Uiteraard zoekt de bouwsector veel volk. Vermits de Oosterweelwerf er voor jaren ligt, is het ideaal om werkkrachten ‘op te schalen’. Van bouwhulp naar ploegbaas of kraanman bijvoorbeeld. We werken al goed samen met verschillende scholen om jongeren naar zulke jobs te begeleiden.”

“Maar er zijn op de Oosterweelwerf ook andere profielen nodig”, gaat Van Bommel verder. “Denk bijvoorbeeld jobs in de catering- en bewakingssector. Dat zijn jobs die snel ingevuld kunnen worden, omdat de opleidingen minder lang duren.”
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John De roo

  Wat een wereldvreemde mensen allemaal , bouwvakker zit in het bloed , het is een job apart in weer en wind. Je kan de mensen dat niet zomaar efkens leren... De stiel wel , de omstandigheden niet...

 • danny janssens

  Den Tom heeft de Pano reportage van gisteren ook gezien. Hoe de sociaal democraten in Denemarken terug de meerderheid hebben na jarenlange tegenvallende verkiezingsresultaten. En met succes. Dit gaat in België nooit werken. Waarom? Jullie koppeling aan de franstalige tak. Volgende tip Tom. Misschien een cursus volgen hoe men frauderende politici terug aan het werk krijgt , zodoende de ontdoken gelden terug te betalen aan de samenleving.

 • Benny Buyst

  Op zich een goed idee zolang ze zoveel betaald worden als de vaste medewerkers.

 • Lea Van Heybeeck

  Werklozen hebben jaren het geld in hun schoot gehad, ze moesten zelfs niet meer dagelijks een stempeltje gaan halen en konden zoveel zwart werken als ze wilden. Dit was het stokpaardje van CD&V/SPA en Groen. En nu dit...? Wie gelooft die bende nog.

 • MARCEL VAN DEN EYNDE

  Die durft ! Hij zou beter zelf een omscholing volgen "hoe eerlijk door het leven gaan"...hij is een leugenaar, fraudeur en hij gaat efkes de mensen gaan verplichten om een bepaalde cursus te gaan volgen! Wanneer gaan ze die bedrieger eindelijk afzetten????