Tieners die rammeling filmen ondergebracht in gesloten instelling

De politie heeft het appartement verzegeld.
Foto Lefelon De politie heeft het appartement verzegeld.
Het vijftienjarige meisje en twee vrienden die een schoolvriend aframmelden en dat pak slaag bovendien filmden, zijn opgesloten in de jeugdinstellingen van Beernem en Mol. De moeder van het meisje reageert aangeslagen: "De jeugdrechter heeft mij het filmpje getoond. Vreselijk. Zo ken ik haar niet."

De jeugdrechter heeft doortastend ingegrepen na het incident van afgelopen zondag. Een vijftienjarig meisje dat alleen thuis was in een appartement aan de Sint-Katelijnevest in Antwerpen, nodigde een gewezen schoolvriend uit Brasschaat uit "om eens bij te praten". Toen de jongen in het appartement aankwam, doken twee zeventienjarige kerels op en beroofden hem. Daarna kreeg de jongen minutenlang slaag. Het meisje filmde die rammeling.


Alle drie de jongeren zijn in een gesloten instelling geplaatst. De moeder van het meisje heeft medelijden met het schoolvriendje van haar dochter. "Ik heb woensdag een gesprek gehad met de jeugdrechter. Het filmpje is vreselijk. Je ziet die schoolvriend, een tengere jongen, in de zetel zitten met zijn handen voor zijn gezicht. Hij smeekt om te stoppen met slaan en trappen. Die twee aanvallers zijn struise gasten. Zij blijven stampen waar zij hem raken kunnen. Dat gaat zo minutenlang door. En mijn dochter filmt ijskoud wat er gebeurt. Ik zakte door de grond van schaamte toen ik het zag. Zo ken ik haar niet. Zij is een warm, lief kind, maar zij heeft blijkbaar ook een verborgen kant. Zij heeft die schoolvriend in de val gelokt."


De moeder wil in overleg met de jeugdbescherming bekijken hoe het verder moet met haar dochter. Het meisje wordt binnenkort zestien jaar.


"Mijn dochter deed het niet zo goed op school en kreeg begeleiding. Met politie of gerecht is zij nooit eerder in aanraking gekomen. Zij is slecht beïnvloed door die twee gasten."


De moeder kan voorlopig niet terugkeren naar haar appartement. De politie heeft het verzegeld. (PLA)