The Waterbench houdt regenwater vast

Barbara Standaert bewatert The Waterbench.
Foto RV Barbara Standaert bewatert The Waterbench.
De Antwerpse ontwerpster Barbara Standaert heeft op de Interieur Biënnale in Kortrijk de Fast Track Design Award ontvangen voor haar uitvinding 'The Waterbench'. De bank vangt hemelwater op en kan zo wateroverlast in steden beperken.

The Waterbench is een ronde zitbank met een poreus betonnen zitgedeelte waar hemelwater doorsijpelt. Binnenin wordt het opgevangen door een spaarbekken van een waterdicht beton. Het spaarbekken doet dienst als waterreservoir voor de planten in de bank en kan tot 280 liter regenwater bevatten.


Tegelijk droogt het zitoppervlak ook veel sneller. Het gevolg is minder wateroverlast in steden en minder kostbaar water dat meteen naar riolen vloeit. "Het idee kreeg ik na mijn studie 'meubelontwerp'. Ik zocht een oplossing voor de regenwaterproblematiek. Zo ging ik poreuze bestrating en regenbuizen bestuderen en ook hoe we hemelwater kunnen opvangen. Dat doen we nu nog veel te weinig." The Waterbench is dus een studieproject, maar sinds de zomer ben ik volop bezig met het ontwerp te vermarkten, samen met het bedrijf Ebema. Ik richt me voor de verkoop tot steden die geregeld overstromen." De zitbank kan overal geplaatst worden en kan naast gewone planten ook als een kruiden- of zelfs moestuin dienstdoen. (NBA)