The Pastabar gesloten wegens 'veiligheidsrisico'

De beschoten Pastabar wordt gesloten door burgemeester Bart De Wever.
Benoit De Freine De beschoten Pastabar wordt gesloten door burgemeester Bart De Wever.
The Pastabar in de Abdijstraat op het Kiel is op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) gesloten. Volgens De Wever vormt de zaak, die mogelijk gelinkt is aan de Antwerpse drugscrimineel Omar G., "een mogelijk gevaar voor de openbare veiligheid", nadat er begin september nog een schietincident was.

The Pastabar werd in de nacht van 6 op 7 september onder vuur genomen. Vermoed wordt dat de daders drugscrimineel Omar G. viseerden. De restaurantketen is eigendom van de zus van Omar, Mehdia G. Zij zweert echter weinig met de zaak te maken te hebben, want The Pastabar op het Kiel is een franchise van haar The Pastabar in Beveren. Ze is het ook grondig beu om geassocieerd te worden met haar criminele broer.


Omar G. werd eind augustus nog veroordeeld tot vijf jaar cel als kopstuk van een drugsbende.


Het is wel de eerste keer dat burgemeester De Wever dergelijke maatregelen neemt tegen een restaurant onder het mom van 'veiligheidsrisico'. In het verleden werden al tientallen horecazaken tijdelijk gesloten omwille van overlast, drugshandel of -gebruik en prostitutie, maar de motivering van een veiligheidsrisico is nieuw, en zou een testcase zijn om de mogelijkheden op het vlak van bestuurlijke handhaving maximaal te gebruiken. Zolang het gerechtelijk onderzoek loopt en de uitbaters niet kunnen bewijzen dat de banden met de zaak in Beveren volledig zijn doorgeknipt, blijven de deuren dicht. Zolang blijft er immers, volgens de burgemeester, een mogelijkheid bestaan dat er zich nog incidenten voordoen en onschuldige klanten slachtoffer zouden kunnen worden. (NBA)