Test met slimme verkeersstromen: te druk aan Kennedytunnel? Dan gratis door Liefkenshoektunnel

Met deze digitale voucher kunnen testers gratis door de Liefkenshoektunnel rijden bij grote verkeersdrukte.
CVDP Met deze digitale voucher kunnen testers gratis door de Liefkenshoektunnel rijden bij grote verkeersdrukte.
Het Vlaams Verkeerscentrum, BMW Group, Be-Mobile en MAPtm testen de komende maanden een nieuwe ‘slimme tunnel service’ op de ring rond Antwerpen. Daarbij gaan ze na of ze het verkeer beter kunnen spreiden over de Kennedytunnel en de Liefkenshoektunnel om zo de filedruk op de Antwerpse ring te verkleinen.

In de Antwerpse regio kan snelwegverkeer via twee tunnels de rivier de Schelde oversteken: de Kennedytunnel en de Liefkenshoektunnel. De Kennedytunnel is de drukste tunnel van Vlaanderen met gemiddeld 160.000 voertuigen per dag. De Liefkenshoektunnel is een toltunnel waar dagelijks slechts 40.000 voertuigen doorheen rijden.

Met dit proefproject wordt getest of een nieuwe slimme tunnel service de oververzadigde Kennedytunnel kan ontlasten en de verkeersdruk evenwichtiger kan verdelen over de beide Scheldetunnels. Het staat los van de al bestaande tolvrij maatregel bij grote hinder.

Gratis door de tunnel 

Tijdens het proefproject zullen weggebruikers die de Kennedytunnel passeren, bij grote verkeersdrukte proactief een alternatieve route via de Liefkenshoektunnel voorgesteld krijgen. Wanneer zij die aangeboden omleiding in hun navigatiesysteem accepteren, ontvangen ze meteen een digitale voucher waarmee ze gratis door de Liefkenshoektunnel kunnen rijden. Het Vlaams Verkeerscentrum bepaalde de parameters die nodig zijn om dit systeem te activeren. Er wordt onder andere gekeken naar de real time verkeersdrukte in de Kennedytunnel en de restcapaciteit van de Liefkenshoektunnel.

Het testproject in Antwerpen is onderdeel van het Europese project SOCRATES 2.0. Hierin onderzoeken publieke en private partners in verschillende steden hoe zij het beste kunnen samenwerken voor efficiënter en veiliger verkeer. Naast Antwerpen vinden dit najaar ook proefprojecten plaats in Amsterdam, Kopenhagen en München.

Aanmelden als tester

De testen worden gedaan door gebruikers van het BMW-navigatiesysteem en de Be-Mobile-verkeersapp Flitsmeister. Geïnteresseerde weggebruikers van andere automerken die het proefproject mee willen testen, kunnen zich hier aanmelden.

In deze video ontdek je hoe de ‘slimme tunnel service’ precies werkt:

De voorstelling van de Android Flitsmeister applicatie.
CVDP De voorstelling van de Android Flitsmeister applicatie.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi Pollaris

  En verder doen we al het mogelijke om gsm gebruik achter het stuur te ontraden.

 • Corry Van Bogaert

  Verplicht alle vrachtwagens die richting Breda rijden om door de liefkenshoek te rijden , zal al veel oplossen

 • RENE LENAERTS

  Ze beginnen in Antwerpen voeling te krijgen met de 21e eeuw. Elders in het land is het huilen met de pet op.

 • Kevin van Goethem

  Mooi initiatief

 • marc COENEN

  Het is toch ongelooflijk als de liefkenshoek tunnel tol vrij is ,dat de ring minder belast wordt. Hebben ze dat niet mee onderzocht tijdens de planning van de oosterweel verbinding of ging het daar alleen maar over steek penningen. Het kleinste kind weet als ge een bijpas opent de druk op de hoofd lijn afneemt.Er schaamt hier zich niemand meer ,en ondertussen werkt de werknemer rustig verder tot zijn 80 ste.