Terugkeerloket voor asielzoekers

In de pas gerenoveerde gebouwen van het sociaal centrum Plein van het Antwerpse OCMW, in het Groen Kwartier, is een terugkeerloket van Fedasil geopend. Antwerpen wordt zo de vierde Belgische stad met een terugkeerloket, na Gent, Brussel en Luik.

Migranten zonder wettig verblijf en al dan niet uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen er terecht voor informatie en begeleiding inzake een vrijwillige terugkeer naar hun land.


"De Belgische cijfers wat betreft vrijwillige terugkeer waren niet goed, maar zijn sinds juni weer in stijgende lijn", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij de opening.

Vrijwillig

Het terugkeerloket is niet het eerste initiatief voor vrijwillige terugkeer waar het Antwerpse OCMW mee samenwerkt. "De Poolse organisatie Barka heeft bijvoorbeeld een vaste stek in onze winteropvang en begeleidde al heel wat daklozen terug naar hun thuisland", zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "Alles bij elkaar keerden dit jaar al meer dan 520 mensen vrijwillig terug vanuit de regio Antwerpen", zegt Duchateau. (FM)