Exclusief voor abonnees

Terminaal zieke Peter (55) neemt afscheid van zijn hond en beste vriend: “Nu ik weet dat hij een goede thuis heeft kan ik in alle rust vertrekken”

Peter, Zino en en zijn nieuwe baasjes Pedro en Kely.
Florian Van Eenoo Photo News Peter, Zino en en zijn nieuwe baasjes Pedro en Kely.
Het was zijn laatste grote wens: een thuis voor zijn hond Zino. Peter Deruyter (55) is terminaal ziek, de adem bijna op. Zijn oproep ging de wereld rond. Tot in China werd zijn verhaal gedeeld. Uiteindelijk bracht het Nederlandse koppel Pedro (35) en Kely (20) redding. Vandaag namen hond en baas afscheid en verhuisde Zino naar het noorden. “Nu ik weet dat hij een goede thuis zal hebben, kan ik in alle rust vertrekken.”

Nog één aai over de bol, een laatste stukje ham voor on the road. Zelfs een buitenwipper die 25 jaar lang de poorten van de grootste discotheken in ons land bewaakte, krijgt de krop in de keel als hij zijn beste vriend afgeeft. “Ik ben op, de ziekte haalt me in”, zegt Peter. Hij bijt een traan weg. Zino kwispelt. Nummer één op je bucketlist afvinken: verdriet staat dan nooit ver van geluk. “Maar mijn grootste wens is uitgekomen. Zino heeft een goede thuis gevonden, een baas die wél nog kilometers met hem kan maken.”

Dodentocht

Peter heeft ze nochtans in de benen, die kilometers. Niemand legde ooit een grotere afstand af met een zuurstoffles op de rug dan hij. “Ik lijd aan COPD, longemfyseem, een ziekte waarbij de luchtwegen altijd maar verder vernauwen. Tegelijkertijd wordt het longweefsel rond de luchtwegen afgebroken. Ik loop letterlijk leeg, mijn adem is bijna op. Het heeft me vroeger niet tegengehouden de dodentocht te wandelen. Mét die ellendige zuurstoffles op de rug. Na maanden te trainen, maar vooral op karakter, kwam ik over de meet. Vier keer ondertussen al. Ik zou het graag nog één keer proberen, volgend jaar, maar of ik het haal? Ik ben een vechter, maar ook die gaan soms knock out.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • josianne keppens

  leven met je mee. zijn blij dat hij een nieuw warm nest heeft gevonden! peter, van ons allen een dikke knuffel!!!!

 • Corneel Vermeire

  Gelukkig alles in orde met de hond,,,véél beterschap voor Peter,

 • Mady Vermeulen

  Hier is maar één woord voor: hartbrekend. Ik weet wat liefde voor honden is.

 • Bettina De mol

  Je hebt veel moed ik bewonder jou!!!! Ik hoop dat je nog een beetje mag genieten van je leven love yoù dierenvriend!!!!!!! Ik buig met respect!!!!!

 • Marc Geerts

  Hier schieten woorden mij tekort.