Te veil: mondharmonica van Toots Thielemans (en er is al interesse tot in Los Angeles)

Patrick Declerck met de mondharmonica die wordt geveild en het portret van Toots.
Klaas De Scheirder Patrick Declerck met de mondharmonica die wordt geveild en het portret van Toots.
Een Hohner-mondharmonica van Toots Thielemans (1922-2016) wordt zondag 10 februari een van de blikvangers op de veiling voor het goede doel van het 18de Antwerp Diner in Schelle. De Brusselse jazzvirtuoos bespeelde het instrument in zijn jonge jaren. 

Thielemans overleed op zijn 94ste in augustus 2016. Patrick Declerck, bekend van de WM Gallery in de Antwerpse Wolstraat, was bevriend met Toots en zijn echtgenote Huguette. “Een jaar voor zijn dood zouden we samen gaan eten voor mijn verjaardag. Maar toen ik hen ging ophalen, zei Toots dat hij niet meer mee kon gaan. Hij speelde even op zijn mondharmonica en gaf ze aan mij cadeau. Een bijzonder, emotioneel moment. Ik was van plan om het instrument voor het goede doel te veilen. Huguette had dat liever niet, omdat het het laatste geschenk van haar man aan mij was. In de plaats daarvan schonk ze me een mondharmonica uit Toots’ jonge jaren. Dat bericht is snel opgepikt. Er was al interesse uit Los Angeles (VS) en Nederland. Maar we werken niet met telefonische veilingen. Je moet in de zaal zitten om te kunnen bieden op de objecten.”

De mondharmonica is van de befaamde Duitse producent Hohner. Er worden 500 gasten verwacht op het Antwerp Diner. Bekende chefs, met onder meer Seppe Nobels, Viki Geunes en Ingrid Neven, schotelen er topgerechten voor. De organisator laat weten dat er nog een tafel voor tien (2.700 euro) kan worden geboekt. Individueel kan het ook, voor 275 euro. De opbrengst van het gala gaat naar het onderzoek en de preventie van aids. Vorig jaar bracht het diner een record van 102.500 euro op.

www.antwerp-diner.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.