Supportersclub Beerschot razend: “Blijkbaar mag je matchen manipuleren van het BAS”

Feestvreugde op het Kiel nadat Beerschot-Wilrijk zich kroonde tot periodekampioen afgelopen seizoen
Benoit De Freine Feestvreugde op het Kiel nadat Beerschot-Wilrijk zich kroonde tot periodekampioen afgelopen seizoen
Niet Beerschot maar wel KV Mechelen en Waasland-Beveren treden volgend seizoen aan in 1A. Voor Beerschot zit er niets anders op dan nog een jaartje 1B te moeten verdragen. Dat is het oordeel van het BAS. Waar er vorige maand nog hoop was bij de supportersclubs van Beerschot, reageren ze nu heel hard op dit nieuws. “Dit is het einde van het voetbal”, “Het BAS is een grap” en “Blijkbaar mogen we vanaf nu matchen manipuleren.”

KV Mechelen werd op 1 juni door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond veroordeeld tot degradatie, Waasland-Beveren ging toen vrijuit. Die beslissing betekende voor Beerschot dat zij zouden aantreden in 1A. De natte droom van elke Beerschotsupporter. Maar die droom wordt aan diggelen geslagen door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Zij oordelen dat KV Mechelen en Waasland Beveren niet degraderen na het matchfixingdossier. Beerschot en Lokeren treden volgend seizoen dus aan in 1B. Bij de verschillende supportersclubs hoor je dezelfde teneur: “We zijn niet zozeer kwaad omdat we niet naar 1A mogen maar wel omdat het rechtssysteem hier heeft gefaald. Dit zet deuren naar nog meer corruptie wagenwijd open.”

Bar TGV

Tom Schelkens van Bar TGV is razend. “Ik ben heel hard verschoten. Ik heb het nieuws even laten bezinken maar op dit moment stop ik met naar de voetbal te gaan kijken. Je wordt toch gewoon bedrogen. Als ik hoor dat het over een procedurefout gaat en dat ze daarom vrijgesproken worden, daar heb ik het heel moeilijk mee. Ik hoop dat UEFA België heel hard straft. Corruptie kan hoogtij vieren in België, dat is nog maar eens bewezen.”

Supportersclub 1914

“Deze uitspraak zegt dus eigenlijk dat corruptie is toegelaten en dat wedstrijden gemanipuleerd mogen worden. Het BAS is gewoon een grap”, klinkt het hard bij Frank De Lee van supportersclub 1914. “Het is nu aan Beerschot om de rug te rechten en alles op die titel te zetten in 1B. We moeten ook in eigen boezem kijken. Sportief hebben we de kansen gehad om het af te maken en te promoveren. Maar ik ben ervan overtuigd dat de club gewapend is om voluit voor die titel te gaan.”

We zijn niet zozeer kwaad omdat we niet naar 1A mogen maar wel omdat het rechtssysteem hier heeft gefaald. Dit zet deuren naar nog meer corruptie wagenwijd open

Frank De Lee

De Veerberen

Ook bij Supportersclub De Veerberen is de ontgoocheling groot. “Ik hoor net het nieuws. Wat kan ik zeggen? Dat in België dus echt alles kan hé. Ik had helemaal niet verwacht dat het BAS KV Mechelen en Waasland-Beveren zou laten aantreden in 1A. Er zijn toch genoeg bewijzen dat er aan matchfixing gedaan werd”, zegt Staf Mertens. “Wij werden destijds veroordeeld op basis van vermoedens en dan nu dit? Dit is het einde van het voetbal en dat is erg.”

S.C.Kielse Boys

Dezelfde teneur bij Sven van S.C.Kielse Boys. “Ik ben heel kwaad eigenlijk. Het is gewoon schandalig. Blijkbaar mag je van het BAS alles doen wat je wil, je wordt toch niet gestraft.” Bovendien is dit een aderlating voor de supportersclubs die al volop bezig waren met de voorbereidingen voor het komende seizoen. “We waren al volop bezig met het voorbereiden van de verplaatsingen in 1A en plots kom je toch terug in 1B terecht. Maar goed, er zal niets anders op zitten hé.”

Frank De Lee.
Klaas De Scheirder Frank De Lee.
Feestvreugde op het Kiel nadat Beerschot-Wilrijk zich kroonde tot periodekampioen afgelopen seizoen.
Benoit De Freine Feestvreugde op het Kiel nadat Beerschot-Wilrijk zich kroonde tot periodekampioen afgelopen seizoen.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luciano Van As

  @Jan Boden, dus als dit Artnr niet wordt aangepast, kan en mag iedere ploeg op het einde vh seizoen aan matchfixing doen, omdat de termijn die vooropgesteld wordt van 15 juni veel te kort is, en er dus altijd vrijspraak zal zijn. Zeer mooi signaal vh BAS, over de fixing wordt zelfs nog met geen woord gerept!

 • Jonathan Verschraegen

  Er is maar 1 iemand schuldig voor het gevoel dat nu bij beerschot heerst. En dat is niet kvm, niet de kbvb, niet het bas. Neenee, dat is dhr Francis vrancken, door zijn ploeg en supporters maanden op voorhand al blaasjes wijs te maken. Lesje geleerd denk je dan, maar weer geven ze hun supporters valse hoop met die persconferentie

 • Luc Van Doren

  1A heeft Wilrijk-Germinal-enwatweetiknigallemaal-Beerschot niet nodig. Probeer eerst via het veld in eerste te geraken en niet via andere wegen. Zal nog een aantal seizoenen duren vrees ik.

 • Johan Goris

  “Wie het laatst lacht, lacht het best.” is misschien hier ook van toepassing. Erg hè. Men gaat nu nog een tijdje met Beerschot blijven lachen.

 • Henri Troyat

  Hoe kun je nu supporter zijn van een sjoemelende voetbalploeg? Moet je toch zelf dubieus karakter hebben wanneer je daarvoor supportert? Of is dit tegenwoordig normaal?