Studenten UAntwerpen stellen hun Solar Boat 2.0 voor: “Sneller en lichter”

Solar Boat
Laenen Solar Boat
Meer power, minder gewicht: de boot van het UAntwerp Solar Boat Team is klaar voor de zomer van 2019. In juli trekken ze naar Monaco om er potten te breken tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in de Royal Yacht Club.

De solar boat is zowat het vlaggenschip van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Al jaren nemen de studenten deel aan races in binnen- en buitenland. Het team, telkens bestaande uit bachelor- en masterstudenten, wordt jaarlijks vernieuwd, en dat geldt ook voor de boot zelf. In hun atelier op Campus Groenenborger knutselen en innoveren de ingenieurs in spe naar hartenlust.

Nieuwe draagvleugels

“Dit jaar krijgt onze boot een stevige upgrade“, vertelt Eric Nédée, teamleider in het academiejaar 2018-19. “Het doel was het gewicht van de boot te verminderen en hem tegelijkertijd meer power mee te geven. De zonnepanelen werden vervangen door de meest efficiënte zonnecellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Dat betekent dat we nu een krachtbron van 1400W hebben, een stijging van 40 procent.”

Allerlei ingrepen maken dat de zonneboot nu ook lichter weegt. Drie studenten tekenden nieuwe draagvleugels. “Dat moet het mogelijk maken om de grens van 30 kilometer per uur te doorbreken. Slechts drie teams haalden vorig jaar die snelheid in de sprintraces. Dat betekent dat we dit jaar dus op een podiumplaats durven te mikken. We beschikken nu ook over drie verschillende propellers. Tijdens wedstrijden heb je een uithoudings-, een slalom- en een sprintrace. Voor elk onderdeel hebben we nu een aparte propeller.”

Mondaine Monaco

De ingenieurs hebben ook al plannen voor volgend academiejaar: het UAntwerp Solar Boat Team buigt zich dan over een totaal vernieuwd ontwerp voor de romp. Maar eerst willen de studenten potten breken tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in de Royal Yacht Club van het mondaine Monaco. Van 2 tot 6 juli strijken ze neer in het prinsdom, om er met hun zonneboot langs de meest luxueuze jachten ter wereld te varen.

Solar Boat
Laenen Solar Boat
Solar Boat
Laenen Solar Boat
Solar Boat
Laenen Solar BoatReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.