Studenten hangen vlag met ‘sorry’ aan beeld van Jan Fabre

Een spandoek met de boodschap 'Sorry' wordt aan Fabres kunstwerk 'De man die de wolken meet' gehangen.
Studenten Conservatorium Antwerpen Een spandoek met de boodschap 'Sorry' wordt aan Fabres kunstwerk 'De man die de wolken meet' gehangen.
Op de toren van kunstencampus deSingel in Antwerpen is vrijdag een tijdlang een vlag met het woord “sorry” erop bevestigd aan het beeld ‘De man die de wolken meet’ van Jan Fabre. Het gaat om een initiatief van een aantal kunststudenten van het Antwerpse conservatorium. Ze willen naar eigen zeggen in de plaats van Fabre sorry zeggen voor het grensoverschrijdend gedrag waarvan eind 2018 sprake was in een open brief van voormalige werknemers en stagiairs.

“De man die de wolken meet” is een symbool voor het onmogelijke van een kunstenaar die oneindige schoonheid probeert te meten en daarom volgens de studenten in kwestie de ideale locatie voor een protestactie rond de problemen bij Fabres gezelschap Troubleyn. De studenten noemen het “wrang” dat “een 3,8 meter hoog beeld van hem boven op de werkplek van jonge kunstenaars staat”. Het beeld zelf is poëtisch en mooi, klinkt het, maar de connotaties die er door de verhalen rond Fabre bij komen kijken zouden “problematisch” zijn.

Het doek werd vrijdag later op de dag weggehaald.