Stripmuur toont 14 menselijke deugden en ondeugden

Striptekenaar Joost Swarte bij zijn stripmuur.
Klaas De Scheirder Striptekenaar Joost Swarte bij zijn stripmuur.
Vzw Les Artistes en de stad Antwerpen breiden het stripmurenparcours van tien Vlaamse striptekenaars uit met vijf stripmuren van internationaal gerenommeerde tekenaars. De eerste is het gigantische kunstwerk 'Zeven deugden/ zeven ondeugden' van de Nederlandse striptekenaar Joost Swarte.

Antwerpen telt dankzij vzw Les Artistes intussen 10 stripmuren in de binnenstad, allemaal van binnenlandse (strip)tekenaars. Nu wordt daar met Joost Swarte, bekend van zijn werk in Humo, The New Yorker en NRC Handelsblad, een eerste van vijf internationale namen aan toegevoegd. SD Worx stelde haar parkeergarage aan de Brouwersvliet ter beschikking voor de muurschildering van 300 vierkante meter.


Het werk beeldt in 14 plaatjes zeven deugden en evenveel ondeugden uit maar moraliseren is volgens Swarte niet zijn bedoeling. "Nee, ik wil net dat mensen zélf gaan nadenken over hun eigen menselijke eigenschappen en er hun eigen idee over vormen."


Dankzij zijn ervaring als architect weet Swarte de lijnen en erkers van het gebouw handig te gebruiken als scheidingslijnen voor zijn 14 geestige taferelen. Wie het plaatje 'liefde' bekijkt, ziet ook hoe hij in één beeld een brok pure poëzie weet te leggen. En dat allemaal op een steenworp van de rosse buurt. "Ik wist niet dat de rosse buurt hier zo dichtbij lag, maar ik ben vooral blij dat mijn werk tussen het Eilandje en de binnenstad ligt", zegt Joost Swarte. (DILA)

Een van de plaatjes op de stripmuur beeldt het geloof uit.
Klaas De Scheirder Een van de plaatjes op de stripmuur beeldt het geloof uit.