Strafrechter excuseert zich na dronken ongeval met vluchtmisdrijf: “Dit had niet mogen gebeuren”

Rechter Caroline M. op een receptie. Foto midden: het Vlinderpaleis, het Antwerpse justitiepaleis. Foto rechtsonder: in de Museumstraat botste de rechter tegen een container. Foto rechtsboven: in de nabijgelegen Graaf Van Hoornestraat schampte ze twee geparkeerde wagens.
rv - kds - Google Street View Rechter Caroline M. op een receptie. Foto midden: het Vlinderpaleis, het Antwerpse justitiepaleis. Foto rechtsonder: in de Museumstraat botste de rechter tegen een container. Foto rechtsboven: in de nabijgelegen Graaf Van Hoornestraat schampte ze twee geparkeerde wagens.
“Onze cliënte excuseert zich voor hetgeen zich heeft voorgedaan en is er zich ten zeerste van bewust dat dit niet had mogen gebeuren.” Dat zeggen de advocaten van de Antwerpse strafrechter Caroline M. (57) uit Brasschaat, die vorige week in dronken toestand vluchtmisdrijf pleegde.

Caroline M. uit Brasschaat botste woensdagavond rond zeven uur in de Museumstraat op het Antwerpse Zuid tegen een container. In plaats van uit te stappen en de schade op te meten, zette ze volgens getuigen haar route gewoon voort. Ze reed over de Leopold de Waelplaats voor het Museum voor Schone Kunsten en draaide met een ernstig beschadigd wiel de Graaf Van Hoornestraat in. Daar botste ze opnieuw met schade aan twee geparkeerde wagens tot gevolg.

Alweer pleegde Caroline M. vluchtmisdrijf en draaide de Leien op richting Antwerpse Ring via de Bolivartunnel onder het Vlinderpaleis. Op de Ring werd ze door de politie gedwongen de afrit Berchem te nemen en te stoppen. Ze blies positief. Haar rijbewijs werd onmiddellijk met vijftien dagen ingetrokken door het parket-generaal, de hoogste afdeling van het openbaar ministerie.

De verdediging van Caroline M. reageert nu voor het eerst, bij monde van advocaten Walter Damen en Luc De Daele, op het voorval. “Onze cliënte excuseert zich voor hetgeen zich heeft voorgedaan en is zich er ten zeerste van bewust dat dit niet had mogen gebeuren. Ze heeft een menselijke fout gemaakt. Zoals het in een rechtsstaat betaamt, zal zij zich verantwoorden, haar verdediging voeren én uiteraard de sanctie aanvaarden.”

Geruchten en roddels

Toen het nieuws over M. bekend raakte, gingen meteen geruchten de ronde dat het niet de eerste keer was dat ze een glas te veel op heeft en brokken maakt. Zo zou ze twee weken geleden afwezig zijn geweest bij een zitting omwille van alcoholgebruik en zou ze twee jaar geleden van een boot gevallen zijn in dronken toestand met langdurige afwezigheid tot gevolg.

Bronnen dichtbij de rechter ontkennen dat. In beide gevallen was er volgens hen geen alcoholgebruik in niet in het spel. “Het geval met die boot was een ongeval. Ze wilde ’s ochtends vertrekken met haar eigen jacht voor het werk en ze kwam door een val tussen kaai en schip terecht. Haar lange afwezigheid was te wijten aan een verbrijzelde schouder.”

De advocaten van Caroline M. hekelen de geruchten en roddels die over hun cliënte naar buiten werden gebracht. “Zaken die men weet ‘van horen zeggen’ zijn geen basis om iemands proces te voeren. Onze cliënte heeft er 28 onberispelijke jaren opzitten. Ze stond algemeen bekend als een menselijke rechter die haar dossiers zeer goed kende en haar vonnissen schreef, rekening houdende met alle aspecten. Geruchten en roddels bieden geen soelaas in dit debat.”

Aangezien de verdachte rechter is bij de correctionele rechtbank wordt het dossier behandeld door het Antwerpse hof van beroep. Het onderzoek wordt gevoerd door het parket-generaal. Naast het strafrechtelijk onderzoek voor de inbreuken is er ook een tuchtonderzoek gestart naar de rechter. Caroline M. is inmiddels als voorzitter van de AC2-strafkamer vervangen door rechter Luc Potargent, de voorzitter van de afdeling Antwerpen van de rechtbank van eerste aanleg.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rony stokart

  De advokaten insinueren dus dat het gros van de rechters hun dossiers niet goed kennen en hun vonnissen met de natte vinger schrijven.

 • Peter Bielen

  Ach, men laat vluchtmisdrijf met doden of zwaargewonden gewoon lopen in dit land! Zelfs na meerdere inbreuken. Dus voor wat blikschade gaat men zelfs het vingertje niet opsteken!

 • patrick morel

  Als je voor de rechtbank moet komen omdat je te hard reed kan je misschien ook zeggen, dit had niet mogen gebeuren. Maak je geen zorgen, het loon wordt doorgestort en straks een pensioen van meer dan 5.000 euro per maand. Justitie heeft geen geld om gebouwen te herstellen omdat de loonlast veel te hoog is. Politici, rechters en professoren behoren tot de goedbetaalde elite van dit landje.

 • Jef Lois

  En waarom word deze rechter niet geschorst met verlies van loon? Waarom word ze niet ontslagen? Klasse justitie?

 • Ronny Biesen

  1 keer botsen en vluchten is een, maar verschillende aanrijdingen doen en telkens vluchten is iets anders. Dat er nog advokaten zijn die dat goedpraten?