Straatvinken tellen ruim 400.000 verkeersbewegingen

Christel Janssens telde samen met buurman Peter Storms het verkeer in de Palmstraat in Kapellen, kort bij de grens met Ekeren.
PhT Christel Janssens telde samen met buurman Peter Storms het verkeer in de Palmstraat in Kapellen, kort bij de grens met Ekeren.
Meer dan 2.500 burgers hebben deelgenomen aan het burgerwetenschapsonderzoek Straatvinken van de Ringland Academie. Ze telden donderdag in de vooravond een uur lang het verkeer in de brede Antwerpse regio, het Waasland en Leuven. Dat leverde bij wie met de smartphone online telde 417.550 verkeersbewegingen op. Zesenvijftig gemeenten riepen hun inwoners op om mee te tellen. De eerste resultaten volgen maandag.

Het ging om de tweede editie van Straatvinken. Bedoeling is om jaar na jaar een betrouwbaar beeld te krijgen van de beoogde modal shift. Tegen 2030 mag nog slechts de helft van het verkeer in en rond Antwerpen bestaan uit verplaatsingen met auto’s of vrachtwagens. Momenteel is dat nog 70 procent.

Nieuw dit jaar is dat de deelnemers ook een bevraging moesten invullen over de verkeersleefbaarheid van hun straat. Bovendien loopt er ook een langdurige controlemeting: de Straatvinknesten. Bij honderd burgers thuis staan webcams die in mei én oktober een maand lang tellingen doen.

De Vlaamse overheid en Lantis (ex-BAM) hebben al hun interesse betoond om de data van Straatvinken in te passen in de officiële monitoring van de vereiste modal shift en de verkeersleefbaarheid.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.