Straatrover krijgt 4 jaar cel voor overval op Hodei

De 29-jarige Mohamed Y. die vier jaar geleden de Baskische IT-consulent Hodei Egiluz Diaz overviel, was al zes keer eerder veroordeeld. Voor de rechtbank is dat de reden om hem voor die ene overval op Hodei te bestraffen met maar liefst 4 jaar extra gevangenisstraf.


Hodei Egiluz Diaz (23) werd dag op dag vier jaar geleden overvallen toen hij 's nachts dronken over straat zwalpte op de Brouwersvliet. Drie Marokkaanse jongeren lagen op de loer en overvielen hem twee keer. Een eerste keer voor zijn gsm, een kwartier later voor zijn portefeuille met bankkaarten. Hodei sloeg op de vlucht, belandde in onduidelijke omstandigheden in de Schelde en verdronk. Zijn lichaam werd pas twee jaar later gevonden.


De rechter: "Deze drie beklaagden hebben op grove wijze misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van Hodei waarin verkeerde. Zij kozen hem uit als gemakkelijke prooi."


Mohamed Y. moet vier jaar naar de cel, zijn twee kompanen Jaoud M. (27) en Youssef M. (23) krijgen veertig maanden celstraf. Tegen alle drie werd de onmiddellijke aanhouding gevorderd. De vrouw die de gepikte gsm voor 35 euro kocht, kreeg 6 maanden cel.


De ouders van Hodei Egiluz Diaz waren op de uitspraak aanwezig. Zij blijven met vragen zitten over hoe hun zoon na die overvallen precies in de Schelde is gesukkeld.Video