Stokerij Elixir d’Anvers definitief beschermd als monument

De likeurstokerij aan de Haantjeslei.
Foto Dirk Laenen De likeurstokerij aan de Haantjeslei.
De Vlaamse overheid heeft likeurstokerij De Beukelaer aan de Haantjeslei, die bekend is van het gele kruidendrankje Elixir d’Anvers, definitief beschermd als monument. Dat betekent dat er strengere voorwaarden gelden voor verbouwingen en andere aanpassingen.

Elixir d’Anvers werd vanaf 1863 gestookt door François Xavier De Beukelaer. Het drankje op basis van een mengeling van tientallen soorten planten, fruit, kruiden, schors en wortelen in de herkenbare achthoekige fles sloeg vrijwel meteen aan.

De likeurstokerij in de Haantjeslei heeft een grote historische waarde. De site bestaat uit een fabriekshal met aansluitende werk- en opslagruimtes, een overbouwde doorgang naar een binnenplaats, een kantoorgebouw met bureau in neo-Vlaamserenaissancestijl, een voormalige flessenwasserij, een ketelruimte met fabrieksschoorsteen en een opslagruimte met dubbele gietijzeren galerij.

IsopressReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.