Stichting Auschwitz reikt prijs uit aan Antwerpse taalkundigen: “Hun software ziet stijging online agressie tegen vluchtelingen”

x
Getty Images x
Voor hun werk rond het automatisch herkennen van extremisme op sociale media krijgen Tom De Smedt (UAntwerpen) en Sylvia Jaki (Universität Hildesheim) de internationale Beurs voor Onderzoek van de Stichting Auschwitz.

Tom De Smedt is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Computerlinguïstiek (CLiPS) van prof. Walter Daelemans aan de Universiteit Antwerpen. Hij richtte mee het taaltechnologiebedrijf Textgain op, een spin-off van de onderzoeksgroep.

Samen met de Duitse taalkundige Sylvia Jaki ontwikkelt hij artificiële intelligentie die extreem taalgebruik ontdekt op online sociale media, zoals Duitstalig neonazisme en Nederlandstalig antisemitisme. Dezelfde technologie werd ook al gebruikt om jihadisme en online pesterijen te ontdekken.

#Kalergi

Met hun software zien de onderzoekers een stijging van agressie tegen vluchtelingen en het politieke middenveld, waarbij naziretoriek en complottheorieën hergebruikt worden: “Allemaal vergassen!”, “Vlaanderen ontwaak!”, “Vlamingen, bewapen jezelf!”, “Waarom heeft Francken zoveel omvolkers het land ingelaten? #Kalergi #Eurabia”. 

‘Omvolking’ en ‘Kalergi’ verwijzen naar een complottheorie waar een Joodse elite immigratie in de hand zou werken om de lokale bevolking hun identiteit te ontnemen. Vluchtelingen worden dan beschreven als kudden, ziektes, afval, wat een mentale deur opent naar hun vernietiging.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.