Statiegeld op drankverpakkingen: stad wil enkel beslissing op Vlaams niveau

Antwerpen verwacht van de Vlaamse regering een beslissing over statiegeld op drankverpakkingen en treedt zelf niet toe tot de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie.
BELGA Antwerpen verwacht van de Vlaamse regering een beslissing over statiegeld op drankverpakkingen en treedt zelf niet toe tot de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie.
Net als veertien maanden geleden heeft de politieke meerderheid in Antwerpen een toetreding tot de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie weggestemd. Een motie van Groen kreeg vannacht in de gemeenteraad enkel steun van CD&V en PVDA. De socialisten, die vorig jaar nog samen met Groen een motie indienden, rekenen op de Vlaamse regering om knopen door te hakken.

Tot nu toe zijn 850 bedrijven, verenigingen en gemeenten aangesloten bij de statiegeldalliantie. Raadslid Ilse Van Dienderen (Groen) legde een aantal cijfers voor om het belang van statiegeld op drankverpakkingen te onderstrepen. “Liefst 43 procent van alle zwerfvuil zijn blikjes en plastic flesjes. Acht op de tien Vlamingen willen statiegeld betalen.” Sam Voeten (CD&V) sloot zich aan. Niet zo verwonderlijk, aangezien partijgenoot en ex-schepen Philip Heylen altijd een fervent voorstander van statiegeld is geweest. Voeten vroeg zich af of er nu een andere sp.a in de meerderheid zit dan in de vorige coalitie.

Yasmine Kherbache, fractieleider van sp.a, pakte het handig aan. “Net dankzij de interpellatie van Toon Wassenberg (voormalig socialistisch raadslid, red.) vorig jaar heeft het college een brief verstuurd naar toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V). Een brede oplossing op Vlaams niveau moet zwerfvuiltoerisme tussen gemeenten tegengaan. Ik stel voor dat we bevoegd minister Koen Van den Heuvel nog eens herinneren aan die collegiale brief en we vernemen wat hij gaat doen nu er een strengere Europese wetgeving is.”

Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA) riep op om de motie van Groen te verwerpen. “Statiegeld kun je niet op stedelijk niveau oplossen.” Meerderheidspartijen N-VA, sp.a en Open Vld volgden hem, Vlaams Belang onthield zich. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.