Stadspaleis te huur: 15.000 euro/ maand

HERENHUIS DHANIS AAN DE LEIEN DATEERT UIT 1873

Van de muurschilderingen over de plafonds tot de gordijnen, quasi alles is beschermd.
Brody Van de muurschilderingen over de plafonds tot de gordijnen, quasi alles is beschermd.
Het herenhuis Dhanis aan de Leien, één van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen, staat te huur voor ongeveer 15.000 euro per maand. Wie het 'palazzo' uit 1873 binnenstapt via de marmeren trappenhal ontdekt 27 kamers vol met historische schilderijen, zijden muurbekleding en geboend parket.

Het Antwerpse herenhuis Dhanis, op de hoek van de Maria-Henriëttalei en de Frankrijklei en dus vlakbij het stadspark, werd in 2009 erkend als bouwkundig erfgoed en is sinds 2016 ook officieel bestempeld als beschermd monument. Het gaat om een "palazzo" - stadspaleis - dat past in een rij van Antwerpse monumentale gebouwen zoals het oude Justitiepaleis op de Britse Lei, de Opera en de Nationale Bank. Het pand werd in 1873 gebouwd in opdracht van Antoine Dhanis, een vooraanstaand bankier, gemeenteraadslid en voorzitter van de Handelskamer van Antwerpen. Als man uit de hoge burgerij wilde hij graag uitpakken met een mooie luxewoning en daarvoor kocht hij een perceel op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei. Architect Lievin Van Opstal, in die jaren welbekend in de welstellende kringen in Antwerpen, tekende het pareltje uit. Deze architect bepaalde in grote mate het beeld op de Frankrijklei in de jaren 1860 en 1870, met een reeks herenwoningen in een statige, neoclassicistische bouwstijl.

De bekende gevel van het stadspaleis Dhanis op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei.
Brody De bekende gevel van het stadspaleis Dhanis op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei.

27 kamers

Het historische pand kwam zopas in handen van de Antwerpse vastgoedinvesteerder Brody en die wil het nu gaan verhuren als kantorencomplex. Voordien was er een fiscaal advocatenkantoor gevestigd, maar het voorbije half jaar stond het herenhuis leeg. "We willen hier een van de mooiste kantoorlocaties van ons land van te maken", zegt Jelle Strijbos, commercieel directeur bij Brody. Volgens experts van het agentschap Onroerend Erfgoed gaat het alvast om één van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen. Zo zijn er onder meer de marmeren trappenhal, heel wat historische schilderijen, zijden muurbekleding en speciale wandtapijten. In totaal telt het gebouw 27 kamers over vier verdiepingen, goed voor 1.666 vierkante meter. Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis in gele steen, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardenstal gebruikt werd. Het heeft een eigen remise, de plaats waar de koets werd gestald, en zelfs een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise zijn nu acht parkeerplaatsen voorzien.

De inkomhal is ruim bemeten en voorzien van een marmeren trap.
Brody De inkomhal is ruim bemeten en voorzien van een marmeren trap.

Juweeltje

Het prijskaartje om dit hele juweeltje te huren is dan ook navenant. "We willen het pand waar nodig restaureren en helemaal up- to-date maken. Je zal, afhankelijk van de afwerking die de klant wenst, toch moeten rekenen op zo'n 12.500 tot 17.000 euro voor het hele pand met koetshuis", zegt Jelle Strijbos. "We mikken vooral op een onderneming zoals een private bank of een notariaat. Toch is er ook al interesse van een grote kledingretailer die hier graag zijn business to business zetel met showroom wil openen. Ook daar is het pand zeer geschikt voor."

Stookkosten

De kans dat een rijk gezin het stadspaleis zal betrekken, is vrij klein, meent Strijbos. "Het is een heel specifiek pand waar je niet zomaar iets aan mag veranderen. Niet enkel de gevel, maar ook de muurschilderingen en zelfs de gordijnen zijn beschermd erfgoed. Je moet ook rekening houden met flinke stookkosten, doordat de plafonds zo'n vijf meter hoog zijn!"