Stad wil naar rookvrije speel- en sportterreinen

Op de ligweide van zwembad De Molen mag je al niet meer roken.
Benoit De Freine Op de ligweide van zwembad De Molen mag je al niet meer roken.
De meerderheidspartijen N-VA, sp.a en Open Vld dienen maandag in de Antwerpse gemeenteraad een motie in om speel- en sportterreinen zoveel mogelijk rookvrij te maken. Het voorstel past in het project ‘Generatie Rookvrij’ van Kom op tegen Kanker. “Let wel, het gaat niet om een verbod”, beklemtoont Johan Klaps (N-VA).

Donderdag sloot Deurne zich als eerste district aan bij Generatie Rookvrij. Districtsraadslid Kevin Engelen (N-VA) kreeg unaniem steun op alle banken voor zijn voorstel. Maandag volgt wellicht ook de stad Antwerpen dat voorbeeld. “We hopen op een consensus over meerderheid en oppositie heen”, zegt Johan Klaps, fractieleider van N-VA.

“Studies tonen aan dat kinderen die zien roken gemakkelijker de stap zetten naar de sigaret”, stelt Kevin Engelen. “Je moet roken dus zoveel mogelijk uit het zicht van de jeugd houden. Als district gaan we samenzitten met lokale organisatoren en sportclubs om initiatieven op te zetten die speel- en sportsites rookvrij maken. Een voorbeeld is het Springfestijn deze zomer in Deurne.”

Johan Klaps: “In dogma’s hebben we geen zin. We hebben al veel weg afgelegd. Dit is gewoon een volgende stap. Vanaf dit seizoen mag je bijvoorbeeld niet meer roken op het terrein van openluchtzwembad De Molen op Linkeroever. Een rookvrije zone kun je in het reglement zetten van sites die de stad zelf uitbaat.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vicky Van Uffelen

    En de betutteling gaat verder. Ik rook zelf niet. Maar dit is echt overdreven. Zoals in Canada. Daarnaar je marihuana openbaar kopen en geen sigaret roken in de winkelstraat. We gaan hier ook naar dergelijke absurde extreme maatregelen.

  • Steve Caria

    Dan ook geen alcohol benutten op al die plaatsen, het gaat altijd alleen over roken maar alcohol is veel erger .iemand die rook zak niemand lastig vallen een dronken persoon wel .

  • Dirk Pieters

    Persoonlijk zie ik meer in een drugsvrije zone.