Stad sluit opnieuw malafide juwelier: “Gestolen sieraden aangetroffen”

Eerste juwelier die stadsbestuur tijdelijk sloot, intussen veroordeeld voor witwas en valsheid

Deze juwelier in de Pelikaanstraat moest in oktober vorig jaar dicht en is intussen al veroordeeld. Vandaag moet een juwelier op het Koningin Astridplein de deuren sluiten.
Klaas De Scheirder Deze juwelier in de Pelikaanstraat moest in oktober vorig jaar dicht en is intussen al veroordeeld. Vandaag moet een juwelier op het Koningin Astridplein de deuren sluiten.
Het Antwerpse stadsbestuur heeft voor de tweede keer een malafide juwelierszaak laten sluiten wegens inbreuken op de politiecodex. De winkel op het Koningin Astridplein moet voor twee weken dicht. “De eerste juwelier die we sloten is intussen veroordeeld.”

In de politiecodex staat dat handelaars verplicht zijn om bij aan- en verkoop van tweedehandsjuwelen de gegevens van het juweel en de klant te registreren. Die registratieplicht werd ingevoerd om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme via die weg te voorkomen. De stad wil de malafide handel in goud en sieraden bestrijden en controleert juwelierszaken daarom streng. “Antwerpen staat gekend als draaischijf van gestolen juwelen”, zegt de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We willen in Antwerpen een eerlijke juwelenstad. Jammer genoeg is er momenteel veel heling en witwas.”

In het verleden bleek de juwelier op het Koningin Astridplein niet in orde te zijn met die wettelijke registratieplicht. Bij een nieuwe controle bleef hij nog steeds in overtreding. Dat kwam aan het licht nadat een vrouw op 26 augustus vorig jaar melding maakte van juwelen in de etalage die volgens haar gestolen waren uit de woning van haar zus. De politie trof daar vervolgens effectief de sieraden aan die als gestolen waren opgegeven. Voor deze juwelen konden geen registratiegegevens van de aankoop worden voorgelegd. Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen nu om de zaak voor twee weken te sluiten, van 11 februari tot en met 25 februari.

Gesjoemel

Het is niet de eerste keer dat het stadsbestuur een malafide juwelier sluit. Eind oktober 2018 ging in de Pelikaanstraat ook al eens winkel dicht. De uitbater en zijn vennootschap zijn op 19 januari 2019 door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en witwas. De uitbater, die had gesjoemeld met de registratiebladen, kreeg 6 maanden cel en 4.000 euro boete. De vennootschap moet 8.000 euro betalen.

“Die veroordeling – waartegen uiteraard nog beroep mogelijk is – toont aan dat ons reglement de bestuurlijk-gerechtelijke aanpak versterkt”, klopt het kabinet-De Wever zich op de borst.

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) is alvast tevreden met de acties van de stad. “Wij hebben label, keurmerken en vergunningen en deze juweliers hebben dat niet. Ze hebben een kwalijke reputatie en dat straalt ook af op onze sector, die nochtans veel strenger geregeld is. Wat ons betreft mag het nog strenger zijn. Verplicht de goud- en juwelenhandelaren om ook een uitbatingsvergunning te nemen, zoals dat bij de diamanthandel al verplicht is.”

Of de sluitingen effectief standhouden, moet altijd blijken. Vorig jaar besliste de Raad van State bijvoorbeeld dat een shisha-bar die gesloten werd door de stad, op verdenking van drugshandel, toch weer de deuren mocht opendoen.

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.