Stad maakt werk van beter betaalbare kinderopvang

Schepen Nabilla Ait Daoud, destijds bij de officiële voorstelling van kinderopvang Het Lieverdje in Borgerhout.
Laenen Schepen Nabilla Ait Daoud, destijds bij de officiële voorstelling van kinderopvang Het Lieverdje in Borgerhout.
Het college trekt 1,38 miljoen euro uit voor meer betaalbare kinderopvang. Zo komen er 50 nieuwe plaatsen voor baby’s en peuters. De ouders betalen er naargelang hun inkomen. Honderdvijftig bestaande opvangplaatsen die nu een vaste prijs hanteren, schakelen vanaf het najaar eveneens over op inkomensgerelateerde dagtarieven.

Momenteel telt de stad 6.111 kinderopvangplaatsen waarvan de kostprijs afhangt van het inkomen van de ouders en 1.547 betaalbare plaatsen waarvoor een kinderopvangtoelage geldt. Bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) noemt betaalbare kinderopvang belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s en peuters én voor de strijd tegen de kansarmoede bij kinderen. “Dankzij de extra plaatsen zetten we een grote stap naar het behalen van de stedelijke norm van 39 plaatsen per 100 kinderen.”

De stad blijft intussen pleiten voor bijkomende investeringen van de Vlaamse overheid, zodat elke Antwerpse ouder op betaalbare opvang kan rekenen.

Wie graag in kinderopvang wil investeren, kan voor 31 maart 2020 een aanvraag indienen voor de 150 omschakelingsplaatsen en voor 31 mei 2020 voor de 50 nieuwe plaatsen via http://kinderopvang.csjdatabank.be/.