Stad krijgt opnieuw vijfsterrenhotel

UITBATERS RESTAURANTS LUX EN MÒN GAAN LUXEHOTEL OP EILANDJE BOUWEN

Tom Drubbel van restaurant Lux bij het pand dat zal worden afgebroken om plaats te maken voor een vijfsterrenhotel. "Het hotel komt letterlijk óver restaurants Lux en Mòn te liggen."
Foto KDS Tom Drubbel van restaurant Lux bij het pand dat zal worden afgebroken om plaats te maken voor een vijfsterrenhotel. "Het hotel komt letterlijk óver restaurants Lux en Mòn te liggen."
Antwerpen krijgt opnieuw een vijfsterrenhotel, op het Eilandje. Geen Marriott, Radisson, Hilton of een andere ronkende naam. Wel een initiatief van een Antwerps horecabedrijf. De uitbaters van restaurants Lux en Mòn laten in 2018 een hotel verrijzen tussen de twee zaken, vlak bij het MAS. Een naam is er nog niet, een bouwvergunning wel.

Met het faillissement van het Radisson Sas Park Lane Hotel aan het Stadspark in 2012, verloor Antwerpen zijn eerste en enige vijfsterrenhotel. Het Marriott zou er zijn intrek nemen, maar dat kwam nooit rond. Het gebouw wordt nu omgevormd tot een luxueus rusthuis. Het Marriott zou zich nu in de te renoveren Handelsbeurs willen vestigen, maar ook daar zijn de handtekeningen nog niet gezet. De uitbaters van de restaurants Lux en Mòn zouden dus het enige vijfsterrenhotel in Antwerpen willen openen in 2018.

Investeren in crisistijd

"Het Eilandje, en bij uitbreiding ook Antwerpen, heeft nood aan een vijfsterrenhotel", vertelt Tom Drubbel van Lux. "Veel mensen vinden het vreemd dat wij nu investeren in tijden van crisis, maar we hopen hier net een deftig hotel te kunnen openen tegen dat het weer beter gaat met de economie. We willen niet wachten, want dan ben je weer jaren verder. Momenteel mikken we op 2018. De locatie is ook ideaal, we liggen vlakbij de haven met de petrochemie maar evengoed een steenworp van het centrum. Wat maakt dat we een divers publiek verwachten."

Pand al 10 jaar leeg

Tien jaar staat het pand tussen restaurants Lux en Mòn al leeg. Meer dan een jaar hebben de ondernemers moeten wachten op een vergunning voor het slopen van het krot en de bouw van een hotel. Uit pure malaise lieten ze Antwerps kunstenaar Jan Scheirs de voorkant dan maar beschilderen, om toch het zicht al wat te verbeteren. "We hebben lang moeten wachten, hoewel de stad helemaal achter ons plan staat. Toch was het moeilijk, omdat het gebouw bij het Antwerpse straatbeeld was beginnen te horen. Maar het is enorm vuil en kan beter afgebroken worden."


Het overblijvende gebouw tussen de twee restaurants wordt in het najaar gesloopt.


Het hotel moet een architecturaal pareltje worden. "We gaan voor heel modern. Dat zal meer bij het MAS en Hangar 26-27 aansluiten dan bij de beide restaurants. Toch wordt alles in één blok gegoten. Het hotel komt letterlijk óver de restaurants te liggen", zegt Drubbel. Het vijsterrenhotel zit nog volop in de ontwerpfase. "We mikken op 50 tot 70 kamers. Die zijn nu berekend op de grootte vereist voor een vijfsterrenhotel. Maar voor de rest moet alles nog uitgedacht worden. Zwembad, fitnesscenter of spa? Dat weten we nog niet. Ook de naam van hotel staat nog niet vast."


De stad is tevreden met het initiatief. "Het hotelaanbod zou in Antwerpen een grotere diversiteit moeten hebben. Een vijfsterrenhotel is daarbij zeer welkom, aangezien wie dat op dit ogenblik niet hebben," vertelt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA).