Stad kijkt over grens voor aanpak loverboys

Payoke pleit voor gespecialiseerde opvang van slachtoffers

De stad Antwerpen gaat samenwerken met de Nederlandse afdeling van hulporganisatie Terre des Hommes om grensoverschrijdende handel van ‘loverboys’ te bestrijden. “Als een slachtoffer geen verklaring durft af te leggen bij de politie, is het voor een burgerinitiatief soms makkelijker om verder te gaan”, zegt Antwerps prostitutieambtenaar Lieve Huijskens.

Het aantal dossiers van loverboys – of tienerpooiers – is toegenomen. “Maar dat danken we aan een betere detectie”, stelt Lieve Huijskens. “Er komt meer aan het licht. Onlangs hebben we het meldpunt ‘Watch Nederland’ bezocht. Dat burgerinitiatief speelt op andere terreinen dan wat wij hier gewend zijn. Zo werken ze bijvoorbeeld met ‘fake’ advertenties. Ze kunnen identiteiten doorsturen naar de politie. Watch bestaat uit een team van elf man dat de advertentiesites afschuimt, op zoek naar slachtoffers. Erg interessant. We moeten in België met al onze partners bekijken wat er binnen onze wetgeving mogelijk is.”

Slachtoffers van loverboys zijn vaak heel jong, soms zelfs maar 11 of 12 jaar oud. “In 95 procent van de gevallen weigert een meisje met de politie te praten. Ze durven niet, want na hun gesprek met de politie komen ze opnieuw in dezelfde instelling terecht waar de daders in de buurt zijn”, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke in Antwerpen. Payoke mag enkel meerderjarige slachtoffers opvangen, maar staat sinds kort wel in voor de meldingen van minderjarigen die in de klauwen van een loverboy zijn beland.

Pas recent aandacht

Vanhoutte: “Eigenlijk kun je zeggen dat de media en de politiek pas sinds een paar jaar met meer aandacht naar tienerpooiers kijken. Daarom weet ik niet of het aantal reële slachtoffers toeneemt. Het kan nog 1 tot 2 jaar duren voor we over voldoende objectieve gegevens beschikken. In Vlaanderen gaan we dan nog voorop. In Brussel en Wallonië zoekt men er veel minder naar. Alsof het fenomeen daar minder zou voorkomen. Dat geloof ik niet.”

Vanhoutte pleit voor een gespecialiseerde opvang van minderjarige slachtoffers, zodat ook de daders fatsoenlijk kunnen worden opgespoord. “Breng die jonge slachtoffers ergens onder, ver weg van Antwerpen en de instellingen waar ze verbleven. Je moet hen veiligheid én een nieuwe toekomst garanderen. Alleen dan kun je de informatie krijgen die politie en justitie nodig hebben om op te treden. Nederland staat op dat vlak verder dan België.”

Payoke-directeur Klaus Vanhoutte (rechts) bij het bezoek van burgemeester Bart De Wever aan zijn opvangcentrum. U herkent ook Patsy Sörensen, oprichtster van Payoke.
Foto Klaas De Scheirder Payoke-directeur Klaus Vanhoutte (rechts) bij het bezoek van burgemeester Bart De Wever aan zijn opvangcentrum. U herkent ook Patsy Sörensen, oprichtster van Payoke.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudi Swinnen

    Door de quasi straffeloosheid in Belgie kunnen die gasten zich toch alles permitteren . Schuld van de linkse pamperpolitiek .

  • Jean De Grande

    "We moeten in België met al onze partners bekijken wat er binnen onze wetgeving mogelijk is." Misschien ook eens kijken of die totaal verouderde pamper wetgeving uit de tijd van de rode overheersing niet kan aangepast worden?

  • Wilfried Vanden Berg

    Misschien ook interessant dat ouders een beter toezicht houden op hun dochters of zonen. Heb het enkele jaren geleden meegemaakt in waar ik toen woonde in Wilrijk. Een kerel ronde de 20 a 25 stond met een grote witte BMW de dochter van mijn bovenburen te versieren ,en show te verkopen voor het meisje ( ongeveer 13 a 14 jaar oud) . Ben er tussen gekomen ,met dreigen de politie te bellen. Maar ouders ......bedankt en tot ziens. Verder niks.