Stad heeft plannen 'Zillion-site' rond

TANKSTATION MAAKT PLAATS VOOR NIEUW PLEIN EN DOORGANG NAAR NIEUW-ZUID

Zo is de situatie aan de Zillion momenteel met rechts het Justitiepaleis.
Laenen Zo is de situatie aan de Zillion momenteel met rechts het Justitiepaleis.
Na twee jaar plannen en tekenen is het duidelijk hoe de hele site rond de oude Zillion-discotheek er binnenkort zal gaan uitzien. Het hele gebouwenblok gaat tegen de grond. Zo wordt een doorgang gecreëerd naar de achterliggende, nieuwe woonwijk Nieuw-Zuid. Daar waar nu de parkeerplaats is, naast het gerechtsgebouw, komt een park.

Zo'n 20.000 bovengrondse vierkante meter zal er te bebouwen zijn als het huidige gebouwenblok tussen de Bolivarplaast, de Jan Van Gentstraat en de Gentplaats tegen de grond gaat. Van dat complex maakt ook de oude en legendarische discotheek Zillion deel uit. Dat die voor afbraak klaar is, was al lang geweten. Maar wat nu juist de plannen waren van de stad Antwerpen met de andere gebouwen errond heeft veel studiewerk gevergd. Een 'landmark' moest het worden, een 'poort' naar de nieuw te bouwen woonwijk Nieuw-Zuid achter het gerechtsgebouw. En dat wordt het nu ook. Doordat het tankstation Total op de hoek van het complex verdwijnt, ontstaat er een doorgang naar die woonwijk, tussen het gerechtsgebouw en de nieuwe panden die worden opgetrokken.

Het resultaat na de werken in 2018 met rechts het Justitiepaleis.
KOS Het resultaat na de werken in 2018 met rechts het Justitiepaleis.

Nieuw plein

"Eigenlijk wordt de Bolivarplaats groter, aangevuld met een nieuw plein", zegt David De Munter van verantwoordelijk projectontwikkelaar Today For Tomorrow. "Nu wordt die plaats te veel gelinkt aan het gerechtsgebouw. Het verlengstuk gaat alles meer leven geven." Het nieuwe plein wordt tegelijkertijd ook de doorgang naar het nieuwe park, waar de huidige parkeerplaats naast het gerechtsgebouw plaats voor moet maken. "Vanop de Leien, steek je de Bolivarplaats over en kan je zo Nieuw-Zuid instappen", vult Dirk Vanhoutteghem van Today For Tomorrow aan. Wat dan met de rest van de gebouwenblok rond Zillion? Daar gaat ook alles tegen de grond, maar zal eerst een bouwput gegraven worden voor een ondergrondse parking. Daarop komt dan een mix tussen woongedeelte (50 procent), 30 procent horeca en 20 procent retail. Rond de specifieke invulling zijn er al gesprekken bezig.

Elektrische oplaadpalen

"Het tankstation dat we tegen dan hebben laten verdwijnen, wordt ook geïntegreerd in de nieuwbouw. Dat komt ter hoogte van de bekende blauwe gevel waar discotheek Zillion nu zit. Het wordt overigens een tankstation van de toekomst met oplaadpalen voor elektrische wagens." Belangrijk is dat in de plannen de mix tussen oud en Nieuw-Zuid bewaard blijft. Daarom dat de hoek aan de Gentplaats, waar nu heel wat horecazaken zitten, onaangeroerd blijft. Dit jaar nog wil de projectontwikkelaar de bouwtoelating rond hebben, om ommiddellijk daarna te starten. Dat houdt ook in dat de stad waarschijnlijk sneller zal zijn dan de procedure die voorlopig nog loopt voor het Hof van Cassatie. Ex-eigenaar van Zillion Frank Verstraeten vecht daarin aan dat hij zijn oude discotheek in oorspronkelijke staat zou moeten herstellen, voor het dan ironisch genoeg gesloopt zou moeten worden. "Wij zijn daar niet op uit", verduidelijkt verantwoordelijk schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van De Velde (N-VA). "We gaan op dat vlak ook geen spelletjes spelen. De stad wil een 'inkompoort' bouwen voor Nieuw-Zuid en we zijn blij dat we nu op één lijn zitten wat betreft het hele project."


Tegen het voorjaar van 2018 zou het project klaar moeten zijn.