Stad en haven staan voor woelige actiedag: “Zeeschepen remmen nu al af om congestie te vermijden”

Photo News
De nationale staking van morgen zal grote gevolgen hebben in Antwerpen. Vakbonden plaatsen piketten en de haven ligt plat. Wellicht rijdt er amper een trein, tram of bus. De kans dat er huisvuil wordt opgehaald, is zeer klein.

De vakbonden hebben de voorbije weken volop gemobiliseerd rond de onvrede over de pensioenen, het mislukt overleg over de zware beroepen en de ongerustheid over de koopkracht.

In de Antwerpse haven worden woensdag grote problemen verwacht. Om congestie te vermijden is daarom dinsdagmiddag al gestart met het afremmen van de opvaart van zeeschepen. “Onder andere de MSC-PSA European Terminal (MPET) en Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen zullen preventief gesloten zijn”, zegt Annelies Nauwelaerts van Havenbedrijf Antwerpen. “Ook onder meer een aantal depots en rail terminals zullen dicht zijn. Achter de sluizen verwachten we impact bij de bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf en dokloodsen van Brabo. Bij de loodsen voor de sluizen verwachten we geen impact.”

Volgens Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt is de stakingsbereidheid in de haven bijzonder hoog. “Even hoog als de eerste nationale staking in december 2014, als je het mij vraagt”, zegt Verlaeckt. “Ik verwacht dat chemiebedrijven en raffinaderijen op veiligheidsniveau zullen draaien, zonder reële productie. Daarnaast worden ook stakingspiketten aan de bedrijven opgetrokken. Van eventuele wegblokkades heb ik voorlopig geen weet.”

Dat havenbedrijven aan werkwilligen forse premies beloven, betreurt Verlaeckt ten zeerste. “Uit e-mails van Total blijkt bijvoorbeeld dat werkwilligen een premie van 560 euro bruto, een extra dag verlof en een gunstige vervoersregeling krijgen. Werknemers mogen zelfs blijven overnachten zodat ze de vroege shift zonder problemen kunnen overpakken. Er bestaat Europese rechtspraak die stelt dat dergelijke praktijken verboden zijn. Het stakingsrecht wordt zo uitgehold.”

Niet alleen in de haven is de hinder van de actiedag voelbaar. Ook elders in Antwerpen worden grote problemen verwacht. Wie ergens moet geraken met trein, tram of bus is er wellicht aan voor de moeite. Bij de NMBS geldt een minimale dienstverlening. En ook bij De Lijn is er een zwaar verstoorde dienstverlening. De Lijn zet de werkwillige chauffeurs enkel in op de belangrijkste verbindingen. De luchthaven van Deurne is woensdag wel gewoon open. Er zijn echter geen commerciële vluchten. 

Kinderopvang, scholen, stadsdiensten en ziekenhuizen: het zijn eveneens klassiekers bij stakingen. Een groot aantal scholen van het stedelijke basisonderwijs houdt de deuren dicht. De crèches brengen vooraf de ouders op de hoogte. De dienst stadsreiniging probeert zoveel mogelijk huisvuil op te halen. Maar als dat niet lukt, moeten de burgers het afval zoveel mogelijk weer binnenhalen, voor een week. Alle containerparken blijven dicht. Voor info kun je kijken op www.antwerpen.be of bellen naar het stedelijk contactcenter: 03/221.13.33.

Antwerpenaars die woensdag hun dagelijkse inkopen willen doen, informeren zich best of hun supermarkt open is. Onder meer bij Makro in Deurne en bij filialen van Delhaize wordt hinder verwacht. Voor de postbedeling, tot slot, zijn er mogelijk ook gevolgen. “Onze distributiecentra liggen op industriële terreinen. Als andere bedrijven de toegangswegen afsluiten, kunnen we er zelf ook niet bij”, aldus Barbara Van Speybroeck van bpost. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.