Stad Antwerpen bindt strijd aan tegen onveilige seks: “Steeds meer klanten willen geen condoom gebruiken bij prostituees”

Photo News
De stad Antwerpen krijgt in september een nieuw politiereglement voor seksuitbatingen buiten het Schipperskwartier. Opvallend: de stad voert een uitdrukkelijk verbod in op het promoten of aanbieden van onveilige seks.

De raamprostitutie in het Antwerpse Schipperskwartier is goed gekend. Maar buiten die gedoogzone liggen in de stad nog tientallen andere seksuitbatingen. De stad wil deze inrichtingen beter in kaart brengen en heeft daarom een nieuw politiereglement opgesteld.

“We willen een duidelijker zicht krijgen op wie er werkt en in welke omstandigheden”, stelt Philippe Beinaerts van het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Zo kan eventuele seksuele uitbuiting of mensenhandel sneller aan het licht gebracht worden. Voor alle seksuitbatingen wordt in het nieuwe reglement duidelijk omschreven aan welke voorwaarden de instelling én de uitbating moeten voldoen. Daardoor kunnen ze beter worden opgevolgd en gecontroleerd op het vlak van veiligheid en hygiëne.”

Alarmknop verplicht

De voorwaarden zijn dezelfde als bij de raamprostitutie. Zo gelden er strengere normen op het gebied van hygiëne en (brand)veiligheid. Ook moeten in de seksuitbatingen bijvoorbeeld een EHBO-koffer en een alarmknop aanwezig zijn.

De stad gaat ook de politiecodex over de prostitutieaanpak aanpassen. “Er komt onder meer een verbod op het promoten of aanbieden van onveilige seks”, zegt Beinaerts. “Zowel de politie als de hulpverleningsorganisaties die zich inzetten in het veld van prostitutie, ervaren de laatste tijd dat het aanbieden van en de vraag naar onveilige seks toeneemt. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat klanten vaker aandringen op onveilige seks. Hierdoor stijgt het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties voor de bevolking.”

De politiecodex wordt ten slotte ook aangepast op het vlak van de omschrijving van overlast en verstoring van de openbare orde in het kader van prostitutie. Volgende feiten worden vanaf september als dusdanig gecatalogeerd: klanten die rondhangen in de onmiddellijke omgeving, het aanspreken of ‘lokken’ van voorbijgangers, het verhinderen van de doorgang op straat, geld verhandelen of prijsafspraken maken op het openbaar domein, het aan- en afrijden van voertuigen en verschillende personen die kortstondig het huis, de kamer of de seksinrichting waar diensten worden aangeboden bezoeken.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Serge Aernoudt

    En hoe denken ze dat wel te doen dan? Zoals bij FAVV een aantal inspecteurs aanstellen die onverwacht de werkvloer kunnen betreden?

  • Tom De Bondt

    Ik vraag me af hoe ze dat wetenschappelijk onderzoek hebben uitgevoerd...