Sorteerstraatje betalen kan binnenkort met A-kaart

Het kabinet van schepen van Stadsreiniging Caroline Bastiaens (CD&V) is bezig met een evaluatie van de sorteerstraatjes. "We bekijken of we het systeem aan de A-kaart kunnen koppelen", zegt de schepen.


Een sorteerstraatje bestaat uit inwerpzuilen voor verschillende soorten van huishoudelijk afval met een deksel en ondergrondse afvalcontainers. Om een sorteerstraat te gebruiken, heeft u een sorteerpasje nodig. Het systeem is simpel maar stuitte hier en daar op protest van bewoners. "Het kan nog beter", geeft ook Bastiaens toe. "Ondanks problemen bij de invoering van het systeem in wijken zoals Den Dam, zijn we overtuigd dat het een goed systeem is, dat bovendien tot 20 procent goedkoper blijkt voor bewoners dan de klassieke huisvuilzakken met ophaling. Het opladen van de pasjes zal binnenkort op meer punten kunnen dan de huidige 37 in districtshuizen en dienstencentra. We willen opladen van de kaart ook online mogelijk maken en niet langer enkel via bankoverschrijving.


Antwerpen telde vorig jaar al minstens 87 sorteerstraten en ruim 13.000 gebruikers. In 2018 komen er ook in Berchem en Borgerhout intra muros nog sorteerstraatjes bij.


Het doel is dat op 1 januari 2019 een op de vijf Antwerpenaars gebruikmaakt van een sorteerstraat. (DILA)