Sofie Goos opent fietscentrum op 't Zuid

NA LAATSTE BELGISCHE WEDSTRIJD BEGINT TRIATLETE AAN NIEUW LEVEN

Sofie Goos start in oktober wellicht nog in de halve triatlon van Mallorca, maar daar na is het definitief over.
Spruijt Sofie Goos start in oktober wellicht nog in de halve triatlon van Mallorca, maar daar na is het definitief over.
De Antwerpse triatlete Sofie Goos (38) werkte zaterdag in Knokke-Heist haar allerlaatste wedstrijd op Belgische bodem af. Pech hield haar van de zege, maar dat zal snel vergeten zijn: op het Antwerpse Zuid opent ze vandaag met haar partner een fietswinkel.

Sofie Goos start in oktober wellicht nog in de halve triatlon van Mallorca. Maar met haar fietscentrum in de Riemstraat begint ze met volle goesting aan haar leven na de topsport. Dertien jaar triatlon bracht haar successen, maar ook tegenslagen. Eentje liep bijna fataal af: in mei 2016 werd ze door een gestoorde man neergestoken.


Haar fietswinkel 'Amici di Bici' (Vrienden van de fiets) zal in niets lijken op een klassieke fietsenzaak. "We steken er heel wat interactie in", vertelt Goos, die zondag nog hard doorwerkte om maandag de deuren te kunnen openen. "Naast de verkoop van fietsen en kledij is er een indoor trainingscentrum, houden we workshops over gezonde voeding en leren we mensen hoe je een lekke band herstelt. We maken het zo gezellig mogelijk: in een salon kun je een kopje koffie drinken of kun je op tv naar koers kijken, bijvoorbeeld de voorjaarsklassiekers. 's Zondags vertrekken we van hier voor trainingsritten en we gaan stages organiseren." De openingsuren liggen anders dan in een klassieke winkel: maandag, woensdag en donderdag van 12 tot 21 uur, vrijdag en zaterdag is het wel gewoon van 10 tot 17 uur.

Award

De halve triatlon van Knokke draaide uit op een ontgoocheling. Goos was tweede na het zwemmen, maar een lekke band na 30 kilometer fietsen nekte haar kansen. Ze werd zevende. "Ik heb daar 10 of 15 minuten verloren. Ach, het gaf me meer tijd om afscheid van mijn fans te nemen. En er wachtte me nog een verrassing: een award voor mijn carrière van de mensen van triatlon.be."

Psychiatrisch patiënt

Sofie Goos heeft een prachtig palmares, met flink wat internationale overwinningen. Helaas ook met een inktzwart moment, in mei 2016: tijdens een training in Park Spoor Noord diende een psychiatrisch patiënt haar een messteek toe. Na een lange ziekenhuisopname vocht ze zich een weg terug naar de top. "Zelfs toen ik amper van mijn bed naar de zetel kon, geloofde ik nog in een comeback. Die dader mocht niet bepalen wanneer ik zou stoppen.Negen maanden heb ik weinig energie gehad en in die periode viel ik ook zonder sponsor. Gelukkig zagen een aantal bedrijven een mooi verhaal in mij."


Maar nu is het dus, op Mallorca in oktober na dan, afgelopen. "Een beslissing die begin dit jaar al was gevallen. Ik deed het nog graag, maar wou beletten dat ik het jaar te veel zou doen. En tot het einde wou ik wedstrijden winnen. Daarom was Knokke zo'n anticlimax: voordien had ik op honderd triatlons slechts één keer een lekke band gehad."