Sofie Goos (38) bevalt eind mei, maar volgende week loopt ze wél mee in 10 Miles (en dat mag van de dokter)

Sofie Goos is op 28 april acht maanden zwanger en blijft werken aan haar conditie. Ze fietst nog vaak, maar wil na acht maanden zwangerschap ook de 10 Miles meelopen.
RV Sofie Goos is op 28 april acht maanden zwanger en blijft werken aan haar conditie. Ze fietst nog vaak, maar wil na acht maanden zwangerschap ook de 10 Miles meelopen.
Haar baby komt normaal op 28 mei. Maar precies één maand voordien start de hoogzwangere Sofie Goos (38) in de 10 Miles in Antwerpen. De voormalige triatlonprof voelt zich goed en wil haar schoonzus die in een rolstoel meerijdt, opnieuw een handje helpen. “Medisch is er geen bezwaar, zo lang je genoeg drinkt”, zegt gynaecologe Lisbeth Jochems van het UZA.

Dat Sofie Goos geen ‘gewone’ is, weten we al langer. Drie jaar geleden raakte de triatlete zwaargewond toen ze in Park Spoor Noord werd neergestoken. Na een lange revalidatie zette ze nog uitstekende prestaties op de tabellen. Geen wonder dus dat ze een 10 Miles na acht maanden zwangerschap zelf niet zo uitzonderlijk vindt. “Ik heb onlangs nog aan mijn gynaecoloog gevraagd of ik mocht blijven lopen. Dat was geen probleem. Volgende week moet ik weer op consultatie. Misschien zegt hij na die krantenartikels iets anders”, lacht ze.

Goos is ambassadrice van Antwerpen Loopt. Ze wil de 10 Miles op zondag 28 april onder geen beding missen. “Ik heb twee goede redenen. De eerste is mijn schoonzus Sara, die rolstoelpatiënt is. Voor haar is dit een hoogdag. Het is de derde keer dat ze meedoet. Vorig jaar heb ik haar nog mee geduwd. We deden er 1 uur en 50 minuten over. Een gezapig tempo, al is het wel zo dat we regelmatig een paar minuten stoppen om Sara de tijd te geven om wat te drinken en een babbeltje te slaan met andere mensen. De tweede reden is dat de 10 Miles een fantastisch evenement blijft met een topsfeer.”

“Geen unicum”

Ooit liep Sofie Goos de 10 Miles in – ga even zitten – 57 minuten en 50 seconden. “Dat kun je niet vergelijken. Dan geef je alles. Mijn conditie is goed. Tot een maand geleden heb ik aan de trainingen van Antwerpen Loopt deelgenomen, sindsdien fiets ik mee. Maar noteer wel dat ik geen risico’s ga nemen. Ik draag een broek met een speciale steunband. Voel ik me niet meer oké, dan stop ik, hoor. Het kan dus best zijn dat ik de 10 Miles niet uitloop. Een unicum ben ik zeker niet. Ik ken veel atletes die nog lang zijn blijven trainen tijdens hun zwangerschap. Ik wist de eerste 3,5 maand trouwens niet eens dat ik een baby verwachtte.”

Drink voldoende

Dokter Lisbeth Jochems (UZA, gynaecologie) raadt sporten tijdens de laatste weken van een zwangerschap niet af. “Het grootste gevaar tijdens een duurinspanning is uitdroging. Een zwangere vrouw heeft daar veel sneller last van. Ook getrainde atletes zoals Sofie moeten daarvoor alert zijn. Voor de rest moet je naar je lichaam luisteren. De beweging op zich – de schokken – is geen probleem. In het algemeen raden we vrouwen aan om tijdens hun zwangerschap zo actief mogelijk te zijn. Dan herstel je meestal sneller van een bevalling. Fietsen, zwemmen en lopen zijn geschikte sporten. Zo lang je niet overdrijft met het tempo.”

Voor Sofie Goos wordt het een eerste kindje. “Dan hebben we er meteen vijf in huis. Mijn man had er al vier. Allemaal tieners. In december loop ik de marathon van Valencia. Dan mogen die vier op de baby letten”, grapt ze.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Evelien Ouvrein

  Zwangerschap is geen ziekte. Waarom zou je niet mogen sporten als je zwanger bent?

 • Cynthia Verfaille

  Denk dat ze nog nooit iets heeft meegemaakt op gebied van zwanger zijn . Chapeau ! Als je dat kunt ! Maar denkt dat die kleine al meer verstand heeft dan de aanstaande mama! Niet doen ,denk aan je babytje !

 • Chris Marien

  Wa is daar het nut van ?

 • Marc Sierens

  De belangstelling is voor sommigen belangrijker dan de veiligheid van hun ongeboren kind,we hadden er al een tijd niets meer van gehoord nu staan de kranten en boekjes terug met geld te zwaaien en gaat ze overstag.

 • David Franckaerts

  Hoe dom kan je zijn, al is de kans misschien klein, je zet toch nooit het welzijn van je baby op het spel?!?!? En dat voor een simpele loopwedstrijd???? Bravo, future supermom....