Slecht gerekend: Londenbrug nog wéken dicht

HANDELAARS EILANDJE ZIJN WACHTEN BEU

De Londenbrug is nog steeds niet berijdbaar.
Foto Laenen De Londenbrug is nog steeds niet berijdbaar.
Het wil maar niet lukken met de Londenbrug op het Eilandje. Door een fout in de uitwerking van het ontwerp van de brug is de opening met meerdere weken uitgesteld. Handelaars uit de buurt zijn het wachten beu.

De Londenbrug ligt er al uit sedert de zomer van 2016. Een nieuwe brug was nodig om ook tramverkeer mogelijk te maken. Normaal zouden de eerste auto's er uiterlijk eind deze week hebben over gekund. Dat feest gaat nu niet door. TramContractors, de aannemer van de Noorderlijn, stelde een technisch probleem vast. En geen kleintje: "Bij de laatste testen is ontdekt dat de afsluitplaat tussen het bewegende deel van het brugdek en de oever het 'gat' onvoldoende afdekt", zegt Cheryl Holemans, woordvoerster van de Noorderlijn. "In die omstandigheden is het té onveilig om er verkeer over te sturen. Er zit voor de aannemer niets anders op dan die afsluitplaat aan te passen."

Tegenvaller

Holemans geeft toe dat dit opnieuw een ferme tegenvaller is. In de zomer bleek dat er tussen brug en straat een opening was van 40 centimeter. "We hoopten écht op eind september. Maar in de loop van oktober zou het toch in orde moeten komen volgens de aannemer."


Kortom, geen goede punten voor de ingenieurs. Cafébaas Jo Boiy (Batavier) zucht. "Gelukkig zijn we niet, neen. In dit seizoen loopt het aantal klanten zo al terug. Als ze het binnen een paar weken gefikst krijgen, wil ik het nog aanvaarden. Duurt het een pak langer, dan is het dramatisch. Die brug is al meer dan een jaar dicht."


Door het uitstel kan ook de fasewissel op de Italiëlei ter hoogte van de Tunnelplaats, pas later doorgaan. Die hangt immers vast aan de opening van de Londenbrug. Op dat moment neemt de werf ook de middenrijbaan van de Italiëlei in. Auto's kunnen dan enkel nog via de ventwegen op twee rijstroken verder, weliswaar in beide richtingen. De fietsoversteek aan de Ellermanstraat gaat dan tijdelijk dicht. Fietsers kunnen dan de nieuwe doorsteek aan de Duboisstraat of de parkbrug gebruiken.


Hoe dan ook is schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) niet opgezet met de problemen aan de Londenbrug. "Er is ergens een pijnlijke vergissing gemaakt. Voor de handelaars op het Eilandje is dit verre van prettig. Hopelijk spreken we nu over twee weken uitstel, niet méér. En het effect op de totale werf van de Noorderlijn? Normaal zullen ze de achterstand nog wel kunnen inlopen, maar voor de werfleider is dit toch een vervelende situatie."


Midden 2019 moeten de Noorderleien klaar zijn.