Slagerij Van Dun sluit na 43 jaar de deuren: “Sommige klanten gaan huilend buiten”

Charita, Selena en Fons Verbaenen staan voor de laatste keer samen te werken in slagerij Van Dun.
Annelin Marien Charita, Selena en Fons Verbaenen staan voor de laatste keer samen te werken in slagerij Van Dun.
“Het einde van een tijdperk”, zo beschrijven de dochters van slager Fons Verbaenen (63) het. En dat is het ook: Slagerij Van Dun is al sinds 1976 te vinden in de Nationalestraat 101. Na 43 jaar gaat beenhouwer Fons op pensioen. Dochters Selena (32) en Charita (30) overwogen nog om de zaak over te nemen, maar gaan nu toch hun eigen weg.

Het laatste vlees ligt in de toog, en voor de laatste keer trokken Selena, Charita en Fons hun schort van Slagerij Van Dun aan. Fons Verbaenen begon zelf als jobstudent bij de slagerij in 1976, en nam de zaak een jaar later over. “Na 43 jaar is het voor mij goed geweest, ik ga eindelijk genieten van mijn pensioen en wat meer tijd met mijn vrouw spenderen", vertelt slager Fons. “De laatste dag verloopt goed: er is nog veel besteld, dus de toog zal vanavond wel leeg zijn. Natuurlijk is afscheid nemen altijd moeilijk, er zijn zelfs klanten die vandaag huilend buiten gaan omdat hun vaste slager op pensioen gaat. Maar ik kan niet blijven werken: elke dag om half 6 aanwezig zijn en tot 19 uur werken, je moet het niet onderschatten. Ik ga vanavond rustig naar huis, iets eten met mijn vrouw en op tijd slapen.”

LEZ

Dochters Charita en Selena, die vier jaar geleden Fons’ zakenpartner uitkochten zodat Slagerij Van Dun een echte familiezaak werd, overwogen nog om de slagerij over te nemen. “Maar daarvoor moesten we te veel investeren, en we voelen dat we in het centrum van Antwerpen niet meer genoeg omzet kunnen draaien om die investeringen te kunnen dekken. De lage-emissiezone, de knik op de Leien die maar blijft duren, minder parkeerplaatsen, de heraanleg van de Nationalestraat... Dat houdt de klanten weg uit het centrum.” 

Fons beaamt dat: “Vroeger stonden ze tot buiten aan te schuiven op een zaterdag, dat is veranderd. Ik snap helemaal waarom mijn dochters de zaak niet overnemen, want ik ben niet zeker of een slagerij in het centrum van Antwerpen nog toekomst heeft. En dan ben ik gerust, want anders zouden ze me waarschijnlijk nog te vaak bellen om te komen helpen!” (lacht)

Natuurlijk is afscheid nemen altijd moeilijk, er zijn zelfs klanten die huilend buiten gaan

Fons Verbaenen

De dochters maken dus een carrièreswitch, al blijven ze in dezelfde branche: Selena begint bij een kwaliteitsslager in Edegem en Charita wordt slager in Colruyt. “We hebben hier van ons 16 jaar gewerkt, dus afscheid nemen van de slagerij is dubbel”, zegt Selena. “Langs de ene kant ben ik benieuwd naar wat de toekomst zal brengen, maar ik deed dit wel enorm graag, en ik ga de vaste klanten ook zeker missen.” De laatste klanten werden vandaag nog bedankt met een hapje en een drankje, maar zullen nu op zoek moeten naar een nieuwe slager.

Fons Verbaenen gaat vanaf morgen met pensioen, en staat zondag voor de laatste keer in zijn slagerij Van Dun.
Annelin Marien Fons Verbaenen gaat vanaf morgen met pensioen, en staat zondag voor de laatste keer in zijn slagerij Van Dun.
Vaste klant Ilse koopt voor de laatste keer vlees bij slagerij Van Dun?
Annelin Marien Vaste klant Ilse koopt voor de laatste keer vlees bij slagerij Van Dun?3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • PIETER ROGIERS

    Wat is Vlaanderen toch een toffe regio om te ondernemen!

  • Gert Wouters

    En ik vind dat dat soort slagerijen het opnieuw goed doen. Zo’n familiezaak stopte bij ons in het dorp op zeker moment ook. Mensen zeurden steen en been dat er geen beenhouwerij meer was. Twee jaar later kwam er terug één. Klanten staan week in week uit zaterdag tot buiten. Goede kwaliteit vlees EN parking vlak voor de deur...

  • Paul Hendriks

    Dat lijkt dus op een heel duidelijke boodschap aan het stadsbestuur van Antwerpen, het eindeloos buiten jagen van de hardwerkende middenstander zal ook hier voor leegstand gaan zorgen. De lage emissie-zone begint op een lage i.q. zone te lijken.