Slag om 't Schoon Verdiep: de zeven kopstukken

ANDERHALF JAAR VOOR VERKIEZINGEN ZIJN ALLE LIJSTTREKKERS BEKEND

Kris Peeters (CD&V).
BELGA Kris Peeters (CD&V).
Filip Dewinter is door de Antwerpse koepelraad van het Vlaams Belang aangeduid als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen van 2018. Ruim 1,5 jaar voor de stembusslag zijn de kopstukken van alle partijen bekend. Met één onbekende: een mogelijk kartel van sp.a met Groen. Een overzicht.

N-VA

Bart De Wever is het onbetwiste kopstuk. De burgemeester wil graag zes jaar extra doen. "Liefst met de huidige coalitie", liet hij een jaar geleden al optekenen. Met CD&V en Open Vld dus. Maar intussen is Kris Peeters over de Antwerpse kathedraal neergedaald. Over die coalitie durft niemand nog dure eden zweren. Vlaams parlementslid Annick De Ridder lijkt een stevige kandidaat voor plek 2, Koen Kennis zou de evidente nummer 3 zijn. Afwachten ook hoe N-VA zijn andere schepenen (Fons Duchateau, Ludo Van Campenhout, Nabilla Ait Daoud en Rob Van de Velde) strategisch verdeelt. Een gemeenteraadslijst valt op het kiesscherm uiteen in drie kolommen. Soms sta je beter 20ste (bovenaan 2de kolom) of 38ste (bovenaan derde kolom) dan pakweg 6de of 8ste.

Philippe De Backer (Open Vld).
BELGA Philippe De Backer (Open Vld).

CD&V

Deze keer trekt CD&V op eigen kracht naar de kiezer. Met Kris Peeters heeft de partij een stemmenkanon. Afwachten of de Puurse mayonaise in 't stad pakt. Peeters zou wel eens de 'kingmaker' kunnen worden, de man die bepaalt wie het stadhuis in handen krijgt. Als progressieve partijen als sp.a en Groen - samen of apart - sterk genoeg scoren, is een ruk naar links van CD&V niet ondenkbaar. Bij de CD&V-jongeren lonken jonge figuren naar een mooie plek. Sam Voeten en Liesbet Sommen zouden vrij hoog kunnen staan. Voor de kopvrouw - op plek 2 - zijn schepen Caroline Bastiaens en federaal kamerlid Nahima Lanjri de grootste kanshebbers.

Peter Mertens (PVDA).
BELGA Peter Mertens (PVDA).

Open Vld

Bij de Antwerpse liberalen trekt staatssecretaris Philippe De Backer de lijst, Annemie Turtelboom lijkt de enige realistische optie voor de tweede plaats. Schepen van Onderwijs Claude Marinower zou een logische nummer 3 zijn, maar ook Willem-Frederik Schiltz mikt hoog. Voorlopig is het bij Open Vld zoeken naar sterke vrouwen, buiten Turtelboom. Open Vld moet beter doen dan zijn barslechte resultaat van 2012 (5 procent). De Backer werkt aan zijn bekendheid.

Bart De Wever (N-VA).
Photo News Bart De Wever (N-VA).

Sp.a

Smeedt sp.a een kartel met Groen om Bart De Wever naar de kroon te steken? Of komt er niets van? Tom Meeuws is de kopman. Maar bij het groot publiek is hij vrij onbekend. Mogelijk vormt hij een tandem met Yasmine Kherbache, in 2012 nummer twee na Patrick Janssens. Kiezen sp.a en Groen voor een kartel, dan dient zich een dilemma aan. Eist sp.a de koppositie op de lijst op? Het zou niet onlogisch zijn, gelet op de dominantie van rood in het verleden. Maar de peilingen vallen tot nu toe pover uit. Groen zou het lijsttrekkerschap niet zomaar cadeau doen.

Wouter Van Besien (Groen).
Photo News Wouter Van Besien (Groen).

Groen

Wouter Van Besien en Meyrem Almaci zijn de logische 1 en 2, als Groen een kartel afwijst. De partij beslist pas in de herfst. Er zijn wel wat redenen om alléén naar de kiezer te gaan. Met een goed resultaat ligt men in het midden van het bed. N-VA heeft een kleinere afkeer van Groen dan van sp.a. Groen en N-VA besturen samen in vijf van de negen districten. Anderzijds: als Groen in een coalitie met De Wever stapt, is het lastiger om zich bij de federale en Vlaamse verkiezingen als dé grote opposant van N-VA te profileren.

Filip Dewinter (Vlaams Belang).
Photo News Filip Dewinter (Vlaams Belang).

PVDA

Peter Mertens is het logische kopstuk. Hij zal kunnen rekenen op Raoul Hedebouw, de man die PVDA in Wallonië naar ongekende hoogten heeft geleid. Hedebouw zal wel mee campagne komen voeren. Mertens' uitgestoken hand voor een groot links kartel is door sp.a en Groen afgewezen. Mee besturen, zit er sowieso niet in.

Tom Meeuws (sp.a).
BELGA Tom Meeuws (sp.a).

Vlaams Belang

Filip Dewinter trekt de lijst, Anke Van dermeersch is zonder twijfel nummer twee. Achter hen is het uitkijken naar een jong talent als Sam Van Rooy. Dewinter moet na de zware nederlaag van 2012 met radicale boodschappen kiezers weghalen bij N-VA. "De Wever ontgoochelt, hij verkoopt de stad uit aan de islam", zegt hij.