Sint-Jacobskerk wordt in schijnwerpers gezet: nieuwe expo moet meer toeristen lokken naar Rubens’ laatste rustplaats

Sint-Jacobskerk
Klaas De Scheirder Sint-Jacobskerk
De stad wil de Sint-Jacobskerk in de schijnwerpers plaatsen én de beleving van bewoners en toeristen bij een bezoek vergroten. Nu is de monumentale kerk onbekend bij het publiek. Daar wil het bestuur verandering in brengen met behulp van een tijdelijke expo, een blik achter de schermen tijdens de renovatie en verschillende wandelingen.

Onbekend maakt onbemind: als er één spreekwoord van toepassing is op de Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat, is het dat wel. Hoewel de kerk tot een van de vijf monumentale kerken van Antwerpen behoort en Pieter Paul Rubens er begraven ligt, vinden maar weinig Antwerpenaars hun weg naar de zeventiende- en achttiende-eeuwse barokke kerk. 

Zonde

“Zonde”, zegt burgemeester Bart De Wever, die als historicus naar eigen zeggen het belang van dergelijke kerken niet onderschat. “Afgelopen weekend was Erfgoeddag opnieuw een groot succes. We moeten daarom trots zijn op het erfgoed dat we in onze stad hebben. We moeten dat koesteren en vooral openstellen naar het grote publiek. Niet alleen voor de toeristen maar, en misschien vooral, voor de Antwerpenaar zelf.” De burgemeester stond er ook op het Schoonselhof ook even te vermelden. “Nog zo een ondergewaardeerde plek die veel meer aandacht verdient.” Bij deze is het gezegd.  

Om die Sint-Jacobskerk nu in de spotlights te zetten, wil de stad de beleving voor bewoners en toeristen in de kerk vergroten. Ondanks dat de kerk in volle renovatie is. Daarvoor gebruikt ze onder andere de Antwerp Museum-app, een tijdelijke expo in de kerk over de renovatie en een blik op de werfzone achter de schermen. Tijdens de lopende totaalrestauratie blijft het gebouw steeds gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek en de kerkgangers. Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar is er de route ‘Engeltjes & Bengeltjes’ waarbij elke bezienswaardigheid aangeduid wordt met een uitgewerkt engeltje van de hand van illustrator Joris Snaet.

Renovatie

Zowel het interieur als de buitenkant van de kerk worden momenteel onder handen genomen. Aan de buitenzijde zijn voornamelijk de daken aan herstelling toe, die komen dan ook eerst aan beurt. Gelijktijdig vinden er herstellingen aan de gevels plaats. De glasramen werden in een eerdere restauratiecampagne in 2013 gerestaureerd. Tijdens de huidige restauratie worden ze uitgenomen, gereinigd en van beschermbeglazing voorzien. Deze beschermbeglazing bevat een UV-werende folie, waardoor de uiterst waardevolle kunstwerken in de kerk beschermd worden tegen UV-straling. Bijkomend worden de glasramen niet langer blootgesteld aan weer en wind én verbetert het binnenklimaat in de kerk.

Aan de binnenzijde worden, naast de restauratie van de vele beelden en het houten en stenen meubilair, ook de twee orgels en de klokken in hun oude glorie hersteld. Verder staan er algemene schilderwerken op het programma en worden enkele muurschilderingen, die momenteel overschilderd zijn met witte verf, blootgelegd. Het einde van alle werken is voorzien in de loop van 2027. Kostprijs: 16,75 miljoen euro.

De grafkelder van de familie Rubens
Klaas De Scheirder De grafkelder van de familie Rubens
Sint-Jacobskerk
Klaas De Scheirder Sint-Jacobskerk
Burgemeester Bart De Wever en schepenen Tom Meeuws en Nabilla Ait Daoud testen de wandelroute uit
Klaas De Scheirder Burgemeester Bart De Wever en schepenen Tom Meeuws en Nabilla Ait Daoud testen de wandelroute uit
Sint-Jacobskerk
Klaas De Scheirder Sint-JacobskerkReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.