Sinksenfoor officieel op gang getrapt: “Vier nieuwe attracties en overdekte bar”

Bekendste kermis van het land opent met minuut stilte voor betreurde foorkramer Denis Laforge

Opening Sinksenfoor
Laenen Opening Sinksenfoor
Met een minuut stilte voor de betreurde foorkramer Denis Delforge is zaterdagmiddag de Sinksenfoor op gang getrapt. De bekendste foor van het land heeft vier nieuwe, spectaculaire attracties die de bezoeker door elkaar schudden, de hoogte in jagen of een natte kleren bezorgen. Toch opvallend: over een verhuis naar een nieuwe locatie wordt met geen woord meer gerept. “We zitten goed op Spoor Oost.”

Anders dan andere jaren verliep de opening van de Sinksenfoor, dit jaar voor de vijfde keer op rij op de site van Spoor Oost, in een meer ingetogen sfeer. Met een minuut stilte voor Denis Delforge. De telg van de bekende foorkramersfamilie verloor eind april in het Waalse Bergen het leven na een val tijdens de ontmanteling van het reuzenrad The Wheel.

“Als een broer”

“Denis was mijn neef, maar het voelde alsof hij een broer en een dichte vriend was”, zegt Vincent Delforge, de spreekbuis van de foorkramers en smoutebollenverkoper. “Dat Denis er niet meer is, is een groot gemis. Ook voor de Sinksenfoor. Hij was een vurig voorvechter van het voortbestaan op de Gedempte Zuiderdokken. Maar toen de rechter besliste dat het op die locatie na 45 jaar einde verhaal was omdat buren klachten hadden over geluidsoverlast, gaf hij de volle honderd procent om van de nieuwe locatie op Spoor Oost een succes te maken.”

Na het herdenkingsmoment voor Denis Delforge mochten Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA), acteur en Sinksenfoor-peter Luk Wyns en een aantal andere bekende Vlamingen zoals Jean-Marie Pfaff en Tanja Dexters de Sinksenfoor, onder begeleiding van een fanfare, officieel voor geopend verklaren. De soms hevige regenbuien konden de opening van een van de bekendste kermissen van ons land niet bederven.

De kermis, volgens de legende al meer dan vijf eeuwen oud, pakt dit jaar uit met vier nieuwe attracties. De 60 meter hoge zweefmolen ‘Top of the World’, de wildwaterachtbaan ‘River Rafting’, spookhuis ‘Walking Dead’ en ‘Tiki Party’, een zweefarm met een enorm ronddraaiend platform. Met ‘King Kong’ heeft de foor ook een nieuwe bar met twee verdiepingen en meer dan honderd zitplaatsen.

Smoutebollen

Schepen De Ridder viel op het laatste moment in voor burgemeester Bart De Wever, die op het communiefeest van een van zijn kinderen was, en schepen voor Markten en Foren Ludo Van Campenhout, die in het buitenland is. Voor haar is de Sinksenfoor vooral nostalgie: “Onze bezoekjes met het gezin vroeger waren steeds een onderhandeling over welke vijf attracties we mochten doen, met dan nog de vraag of smoutebollen telde als een van die vijf”.

De Ridder bedankte de foorkramers voor hun harde werk en de goede samenwerking met de stad. “Wij zullen er alles aan doen om de foor in de toekomst ook verankerd te laten blijven in Antwerpen.” Ook de volgende jaren zal de foor op Spoor Oost plaatsvinden, gaf schepen Ludo Van Campenhout recentelijk aan. “We zitten goed op Spoor Oost. We zijn hier ons verhaal aan het opbouwen en zien nog een groot groeipotentieel op deze plek”, besluit foorkramer Vincent Delforge.

Districtsburgemeester Paul Cordy en havenschepen Annick De Ridder wagen zich aan een rondje 'River Rafting’.
Laenen Districtsburgemeester Paul Cordy en havenschepen Annick De Ridder wagen zich aan een rondje 'River Rafting’.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kris Verbeek

    Ik heb in de loop van mijn leven de Sinksenfoor elk jaar bezocht, zelfs al woonden we in het buitenland. Op de Leien waren het gezellige tijden, op de gedempte Zuiderdokken waren we in het begin niet zo happig: te ver, geen echt veilige buurt, etc. Nu staat de foor weer niet in een zogezegde echt veilige buurt, ik hoop dat ook daar de buurt wordt opgewaardeerd. Mag ze nog lang bestaan om zowel jong en oud plezier te brengen. Mij heeft de foor steeds mijn hart sneller doen slaan.