Scouts willen minder blank worden

NIEUWE GROEP IN WIJK DAM RICHT ZICH OP ALLOCHTONE KINDEREN

Illias Marraha, de drijvende kracht achter het project.
Nina Bernaerts Illias Marraha, de drijvende kracht achter het project.
In de wijk Dam in Antwerpen Noord wordt momenteel de eerste stap gezet richting een multiculturele scoutsgroep. Een moeilijke oefening, want tot op vandaag blijft de jeugdbeweging overwegend blank. "We gaan werken met rolmodellen met een migratie-achtergrond die kinderen warm maken voor de jeugdbeweging", klinkt het.

Antwerpen telt 6.800 scouts, verdeeld over 54 groepen. Maar slechts een klein percentage heeft een multiculturele achtergrond. "Het gaat over enkele honderden, dat is dus geen representatief beeld van de werkelijke samenleving", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn ze al lang bezig met het thema diversiteit. Allochtonen echter warm maken om zich aan te sluiten, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gulden middenweg

"Wij willen erg graag laten zien dat we niet langer enkel die christelijk geïnspireerde traditionele Vlaamse jeugdbeweging zijn", zegt Van Reusel. "Wij willen er voor alle kinderen zijn en willen ook tegemoetkomen aan andere culturen. Zowel op het vlak van eten, als op het vlak van activiteiten en religie. Een gulden middenweg vinden, staat daarbij voorop. We denken dat er ook in andere culturen nood is aan een zinvolle vrijetijdsbesteding. We willen onze verantwoordelijkheid nemen."

In Antwerpen Noord is die nood alvast hoog, want daar is het de buurt zelf die de eerste stappen zet. Illias Marraha, medewerker bij de scouts, ligt mee aan de basis van een nieuwe scoutsgroep, die zich veel specifieker wil richten op kinderen met een migratie-achtergrond. "Alles zit momenteel in een beginfase. We hopen met een rolmodel de straat op te gaan en naar scholen te trekken in de buurt om kinderen warm te maken voor ons project. We hopen dat ouders sneller hun kinderen aan ons durven toe te vertrouwen als ze zien dat de scoutsleider ook een jongeman is met een allochtone achtergrond. We voelen dat dit idee kan slagen: er is grote vraag naar uit de buurt."

Wij willen erg graag laten zien dat we niet langer enkel die christelijk geïnspireerde traditionele Vlaamse jeugdbeweging zijn

Jan Van Reusel (Scouts & Gidsen Vlaanderen)

Primeur

De scouts op Antwerpen Dam zouden de eerste echte multiculturele groep moeten worden van Vlaanderen. "We zien ook liever een diversere groep die meer de realiteit weerspiegelt. Maar ons motto is ook: 'Inclusief als het kan, exclusief als het moet'. We passen ons dus aan", vertelt Marraha.

De locatie zelf is nog een beetje zoeken, zowel Park Spoor Noord als Slachthuissite kunnen plaats bieden aan de jongeren, maar die knoop wordt nog doorgehakt. "We hopen wel dit jaar nog officieel van start te gaan. We starten normaliter met een 20- tot 30-tal leden om uiteindelijk te groeien naar 50."